ΗΠΑ: Μεγαλώνει το άγχος των Αμερικανών με τον κορονοϊό

Σύμφωνα με δημοσκόπηση οι Αμερικανοί εκδηλώνουν μεγαλύτερο άγχος για τη διασπορά του νέου κορονοϊού εδώ και έναν μήνα.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν οι Reuters/Ipsos στις 29-30 Ιουνίου δείχνει ότι το 81% των Αμερικανών ενηλίκων ανησυχεί «πολύ» ή «κάπως» με την πανδημία, μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με μια ανάλογη δημοσκόπηση που διεξήχθη το διάστημα 11-12 Μαΐου.

Ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ να ξεπερνά τους 127.000, ο μεγαλύτερος με διαφορά παγκοσμίως, ενώ το επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ έχει μετατοπιστεί από το βορειοανατολικό τμήμα στο δυτικό και το νότιο, ιδίως στην Καλιφόρνια, το Τέξας, τη Φλόριντα και την Αριζόνα.

Τα κρούσματα στην Καλιφόρνια αυξήθηκαν κατά 8.441 χθες Τρίτη, με τις ΗΠΑ να καταγράφουν τη μεγαλύτερη σε μία ημέρα αύξηση με σχεδόν 48.000 νέες μολύνσεις, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.

Η ανησυχία ωστόσο, σχετικά με την πανδημία φαίνεται πως αυξάνεται περισσότερο μεταξύ των μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, βάσει της δημοσκόπησης των Reuters/Ipsos.

Οι Ρεπουμπλικανοί παρουσιάστηκαν σε γενικές γραμμές λιγότεροι ενθουσιώδεις με το ενδεχόμενο επιβολής και διατήρησης περιορισμών για να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού, όπως της παραμονής στο σπίτι ή της χρήσης μασκών.

Παράλληλα, περίπου 7 στους 10 Ρεπουμπλικανούς λένε ότι ανησυχούν προσωπικά για την εξάπλωση του ιού, ένας αριθμός αυξημένος από τους 6 στους 10 Ρεπουμπλικανούς στις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν τις τελευταίες εβδομάδες. Περίπου 9 στους 10 Δημοκρατικούς λένε ότι ανησυχούν, ένας αριθμός που δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες.

Δημοσκόπηση εκλογών

Επίσης, στην ερώτηση ποιος είναι «ο σημαντικότερος παράγοντας» που θα καθορίσει την ψήφο τους στις εκλογές του Νοεμβρίου, το 27% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση δηλώνει ότι είναι το σχέδιο του υποψηφίου να βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει από την κρίση του νέου κορονοϊού, σε σύγκριση με το 21% που λέει πως είναι το σχέδιο του υποψηφίου να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να δώσει ώθηση στην οικονομία.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η εικόνα δεν ήταν ανάλογη. Σε δημοσκόπηση που έγινε την 8η-9η Ιουνίου, το 26% έλεγε ότι ήθελε έναν υποψήφιο που θα ήταν ισχυρός στο θέμα της οικονομίας και το 21% έλεγε ότι αναζητούσε κάποιον που θα διαχειριζόταν την κρίση του νέου κορονοϊού.

Δείτε ακόμη:

Κορονοϊός και κλιματιστικό: Οι κίνδυνοι

Loading