Επανάληψη περαιτέρω της αξιολόγησης αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Johnson & Johnson

Μεθαύριο ξαναρχίζουν οι ερευνητές στη Νότια Αφρική, τη μελέτη για την περαιτέρω αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά της COVID-19 της Johnson & Johnson στο πεδίο, μετά την προσωρινή αναστολή της χρήσης του εμβολίου στις ΗΠΑ.

Λόγω εξαιρετικά σπάνιων περιπτώσεων εμφάνισης θρόμβων αίματος σε εμβολιασθέντες, η αμερικανική ρυθμιστική αρχή συνέστησε την αναστολή της χρήσης του μονοδοσικού εμβολίου της εταιρείας νωρίτερα αυτόν τον μήνα  αλλά την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να ξαναρχίσουν τους εμβολιασμούς. Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή έχει αναφέρει πως τα συνολικά οφέλη του εμβολίου υπερτερούν οποιωνδήποτε κινδύνων.

Η μελέτη Σισόνκε διεξάγεται από το υπουργείο Υγείας, το Νοτιοαφρικανικό Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο και την Johnson & Johnson μεταξύ άλλων.

Είναι πολύ καλύτερα να κάνουμε το εμβόλιο παρά να αποφύγουμε να το κάνουμε από φόβο μήπως εμφανίσουμε θρόμβωση“, σημειώνει ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Μκχίζε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

Οι αρχές της Νότιας Αφρικής θα διασφαλίσουν ότι “θα υπάρχει εντατική αξιολόγηση πριν από τον εμβολιασμό και έλεγχος μετά τον εμβολιασμό“, όταν ξαναρχίσει η μελέτη Σισόνκε, διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας.

Μέχρι στιγμής το εμβόλιο της J&J έχει χορηγηθεί περίπου σε 290.000 υγειονομικούς στο πλαίσιο της μελέτης αυτής από τους 500.000 που σκοπός είναι να εμβολιαστούν.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται καθώς η Νότια Αφρική είναι η αφρικανική χώρα με τον υψηλότερο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού και θανάτων από την COVID-19.

Υπολογίζει στο εμβόλιο της Johnson & Johnson για να εντείνει τους εμβολιασμούς έπειτα από μια αργή αρχή της εκστρατείας της.

Η αναστολή της μελέτης με το εμβόλιο της Johnson & Johnson αποτελούσε το πιο πρόσφατο εμπόδιο που αντιμετώπισε η Νότια Αφρική στις προσπάθειες ανοσοποίησης του πληθυσμού της, μετά την εγκατάλειψη των σχεδίων για την εκκίνηση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca τον Φεβρουάριο.

Μετά από δοκιμές που έγιναν έδειξαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είχε σημαντικά μειωμένη αποτελεσματικότητα κατά του κυρίαρχου παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού στη χώρα και η κυβέρνηση πούλησε τα εμβόλια της AstraZeneca σε άλλες αφρικανικές χώρες.

Η ρυθμιστική αρχή της Νότιας Αφρικής ενέκρινε το εμβόλιο της Johnson & Johnson’s στις αρχές του Απριλίου και η κυβέρνηση έχει παραγγείλει 31 εκατομμύρια δόσεις, με την πρώτη εμπορική παρτίδα 1,1 εκατομμυρίου δόσεων να αναμένεται να αποσταλεί τις ερχόμενες μέρες.

Η Νότια Αφρική έχει επίσης εξασφαλίσει 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου δύο δόσεων της Pfizer και αναμένει τις πρώτες 650.000 δόσεις του να φτάσουν πριν από τη δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα, η οποία αρχίζει στις 17 Μαΐου και αποσκοπεί στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων και των εργαζόμενων σε βασικούς τομείς μεταξύ άλλων.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading