Εμβόλιο AstraZeneca: «Όχι» ΕΜΑ στην δεύτερη δόση για όσους παρουσίασαν θρομβώσεις

Να μην κάνουν τη δεύτερη δόση από το εμβόλιο της AstraZeneca όσοι μετά την πρώτη δόση παρουσίασαν αιματολογικές θρομβώσεις με χαμηλά αιμοπετάλια, συμβουλεύει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Η νέα οδηγία του EMA για το εμβόλιο της AstraZeneca έρχεται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τα σπάνια αλλά σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων που πιθανώς να συνδέονται με αυτό αλλά και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ο EMA εξετάζει τέτοιες περιπτώσεις θρομβώσεων στην κοιλιά και τον εγκέφαλο από τον Μάρτιο και έχει συστήσει ώστε οι ετικέτες των δυο εμβολίων να φέρουν μία προειδοποίηση για ζητήματα θρομβώσεων, διατηρώντας ωστόσο σταθερή την κρίση του ότι τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων από το εμβόλιο.

«Ενώ οι θρόμβοι με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ σπάνιοι, ο EMA εξακολουθεί να συνιστά στους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί για συμπτώματα… έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν έγκαιρη ειδική ιατρική μεταχείριση αν χρειαστεί», ανακοίνωσε ο EMA.

Ο EMA ανέφερε επίσης ότι οι εμβολιασθέντες θα πρέπει να παρακολουθούνται για πιθανές ενδείξεις θρομβώσεων ή χαμηλών αιμοπεταλίων για διάστημα τριών εβδομάδων μετά την πρώτη δόση του AstraZeneca και πως οι πλέον πρόσφατες συστάσεις θα προστεθούν στις πληροφορίες προϊόντος του εμβολίου.

Όσοι κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με τις οδηγίες, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για σημάδια θρομβώσεων αίματος ή χαμηλών αιμοπεταλίων σε διάστημα τριών εβδομάδων από την πρώτη δόση.

Δείτε επίσης:

Loading