Εμβόλια: Η Γουατεμάλα θα λάβει 8 εκατ. δόσεις του ρωσικού Sputnik V

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Γουατεμάλα ήρθε σε οριστική συμφωνία με την Μόσχα προκειμένου να παραλάβει 8 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολιού Sputnik V.

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, ο Αλεχάντρο Γιαματέι, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι η κυβέρνηση της χώρας της κεντρικής Αμερικής επαναδιαπραγματεύθηκε τη συμφωνία για την προμήθεια του Sputnik V, του ρωσικού εμβολίου για την COVID-19, και αναμένει να παραλάβει 8 εκατομμύρια δόσεις, υποδιπλάσια ποσότητα από αυτή που προβλεπόταν εξαρχής.

Ο κ. Γιαματέι, δήλωσε πως το ποσό που ορίστηκε ως τίμημα στη νέα σύμβαση έχει ήδη καταβληθεί.

Ο αρχηγός του κράτους ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson για την προμήθεια ποσοτήτων των δικών τους εμβολίων για την COVID-19.

Σύμφωνα με πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας, στη Γουατεμάλα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων δεν έχουν ανοσοποιηθεί μέχρι εδώ παρά μόλις 309.339 άνθρωποι ως αυτό το στάδιο.

Η υπουργός Υγείας Αμέλια Φλόρες, στα τέλη Ιουνίου είχε δηλώσει πως Γουατεμάλα και Μόσχα διαπραγματεύονταν νέα σύμβαση, διαμηνύοντας ότι εάν οι συνομιλίες απέβαιναν άκαρπες, η κυβέρνηση Γιαματέι θα ζητούσε να της επιστραφούν τα περίπου 69 εκατ. ευρώ που κατέβαλε για την αγορά 8 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που παράγει το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια.

Δείτε επίσης: Covid-19: Το Λονδίνο προσφέρει 9 εκατ. εμβόλια σε άλλες χώρες

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading