Covid-19: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ρωσία – Παγκόσμια ανησυχία για την Δέλτα

Η Ρωσία σήμερα κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων της Covid-19 από τον Ιανουάριο – Αυξάνονται οι ανησυχίες παγκοσμίως για την παραλλαγή Δέλτα η οποία επρόκειτο να προκαλέσει νέο κύμα της πανδημίας.

Η πανδημία αυτήν την εβδομάδα προβλημάτισε σε όλες τις περιοχές του κόσμου, εκτός της Λατινικής Αμερικής.

Στην Ασία, ορισμένες χώρες επέβαλαν μέτρα lockdown για το σύνολο ή τμήμα του πληθυσμού τους.

Η πανδημία έχει προκαλέσει τουλάχιστον 3,974 θανάτους από την έναρξή της στο τέλος του 2019, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου AFP.

Αναφορικά με την διεθνή διαχείριση της πανδημίας, η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό δήλωσε σήμερα ότι οι πλούσιες χώρες έχουν διαπράξει πολλά «σφάλματα», γεγονός που προκαλεί ανησυχία την στιγμή που η συνεργασία είναι αναγκαία μπροστά στην κλιματική κρίση.

Κατά την γνώμη της, οι δυτικές χώρες άφησαν να περάσουν πολλές ευκαιρίες για αντιδράσουν ώστε να βγάλουν τον πλανήτη από την πανδημία, κυρίως επιτρέποντας στις φτωχότερες χώρες να εμβολιάσουν μαζικά του πληθυσμούς τους.

Νέο ρωσικό ρεκόρ

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα 25.353 νέα κρούσματα κορονοϊού, περιλαμβανομένων 6.557 στη Μόσχα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο από την αρχή της πανδημίας ανήλθε σε 5.635.294.

Η κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης της κρίσης ανακοίνωσε ότι από την covid-19 πέθαναν 654 άνθρωποι κατά το τελευταίο 24ωρο, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 138.579.

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία δίνει διαφορετικό απολογισμό και έχει ανακοινώσει ότι η χώρα έχει καταγράψει περίπου 270.000 θανάτους που συνδέονται με την COVID-19 από τον Απρίλιο του 2020 ως τον Απρίλιο του 2021.

Εμβολιασμοί

Η ταχεία μετάδοση της παραλλαγής Δέλτα είναι μία από τις συζητήσεις στην Ευρώπη όπως και το θέμα του εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού. Στη Ιταλία, τριακόσιοι υγειονομικοί προσέφυγαν στην δικαιοσύνη ζητώντας την άρση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τους.

Αντίθετα στην Γαλλία, περί τους εκατό γιατροί ζήτησαν από την κυβέρνηση να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των νοσηλευτών στα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας πριν από τις αρχές του Σεπτεμβρίου για την αποφυγή τέταρτου κύματος της πανδημία.

Ο επικεφαλής της γαλλικής εμβολιαστικής εκστρατείας Αλέν Φισέλ προειδοποίησε όσους περιμένουν και δεν εμβολιάζονται ότι διαπράττουν σφάλμα, ενώ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ προειδοποίησε για το εμβολιαστικό χάσμα που μπορεί να προκαλέσει εχθρότητα ανάμεσα στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους Γάλλους.

Στην Ασία, η Ινδονησία επέβαλε χθες δεκαπενθήμερο μερικό lockdown στην Τζακάρτα, στο νησί της Ιάβας και στο Μπαλί, αντιμέτωπη με πρωτοφανές κύμα κρουσμάτων. Τα τεμένη, τα εστιατόρια και τα εμπορικά κέντρα έχουν κλείσει και το σύστημα υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα της ασφυξίας.

Στο Μπανγκλαντές, στο οποίο επεβλήθη lockdown από την Πέμπτη για την αντιμετώπιση της «ανησυχητικής και επικίνδυνης» αύξησης των κρουσμάτων. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες στο επίκεντρο της επιδημίας την πόλη Χούλνα, όπου οι οικογένειες περιγράφουν το δράμα των ασθενών που δεν μπορούν να λάβουν οξυγόνο.

Στην Βραζιλία των 18.769.808 κρουσμάτων και των 524.417 θανάτων, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες σε πολλές πόλεις της χώρας ζητώντας την καθαίρεση του προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο και περισσότερα εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Την Παρασκευή, η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ρόζα Βέμπερ έδωσε την άδεια για την έναρξη έρευνας για τον Μπολσονάρο, βάσει των υποψιών για σκάνδαλο υπερκοστολόγησης εμβολίων που έχουν παραχθεί στην Ινδία.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είχαν προγραμματισθεί για τις 24 Ιουλίου, αλλά επισπεύσθηκαν έπειτα από την παρουσίαση στοιχείων για σκάνδαλο διαφθοράς στην προμήθεια των εμβολίων στην επιτροπή της Γερουσίας που ερευνά την διαχείριση της πανδημίας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η υγειονομική κρίση στην Βραζιλία έχει συσχετισθεί και με τους χαμηλούς ρυθμούς της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Δείτε επίσης: Τα Ιόνια Νησιά «πρωταθλητές» στους εμβολιασμούς – Σε Στερεά Ελλάδα τα χαμηλότερα ποσοστά

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading