Όλα τα είδη σωματικής δραστηριότητας βοηθάνε

Oποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα είναι καλή, αρκεί να τηρούμε την τρέχουσα κατευθυντήρια οδηγία των 30 λεπτών σωματικής δραστηριότητας την ημέρα ή των 150 λεπτών την εβδομάδα, σε ένταση που να αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό.

Είτε πρόκειται για άσκηση στο γυμναστήριο, περίπατο ή οικιακή εργασία, η σωματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους μπορεί να αποτρέψει καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο. Προηγούμενες έρευνες, σε χώρες υψηλού εισοδήματος, έχουν δείξει ότι η δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου (πχ. σπορ) βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Τί έδειξε νέα έρευνα

Η μελέτη PURE του Πανεπιστημίου McMaster του Καναδά και του Hamilton Health Sciences, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι από 17 χώρες για πρώτη φορά συμπεριέλαβε και άτομα από χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, όπου ως επί το πλείστων οι άνθρωποι δεν συμμετέχουν σε δραστηριότητες αναψυχής.

«Με τη συμπερίληψη των χωρών με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα σε αυτή τη μελέτη, μπορέσαμε να προσδιορίσουμε το όφελος από δραστηριότητες όπως η άσκηση κατά τη  μετακίνηση, η άσκηση στην εργασία ή ακόμα και η οικιακή εργασία», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Scott Lear. Πρόσθεσε ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως δεν πληροί την τρέχουσα κατευθυντήρια γραμμή δραστηριότητας και ότι ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν τρεις στους τέσσερις στον Καναδά.

Η μελέτη PURE έδειξε ότι με την τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών για την απαραίτητη για την υγεία σωματική δραστηριότητα, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μειώθηκε κατά 28%, ενώ οι καρδιακές παθήσεις μειώθηκαν κατά 20% και δεν είχε σημασία τι είδους σωματική δραστηριότητα έκανε το άτομο. Ο ι άνθρωποι που έκαναν περισσότερο από 750 λεπτά γρήγορο περπάτημα την εβδομάδα είχαν 36% μείωση του κινδύνου θανάτου.

Ο Lear είπε ότι για να αξιοποιήσουμε πλήρως τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας,πρέπει να την ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας ζωή. «Αν ο καθένας ήταν ενεργός για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, για πάνω από επτά χρόνια, θα μπορούσε να αποφευχθεί το 8% των θανάτων», πρόσθεσε.

Θα πρέπει να στοχεύετε να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα, όπως πεζοπορία ή ποδηλασία και ασκήσεις δύναμης, δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε ότι αυτή η συμβουλή είναι ανέφικτη, ξεκινήστε με στόχο 10 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την ημέρα, όπως γρήγορο περπάτημα. Θα είναι μια καλή αρχή! Οποιοσδήποτε τύπος άσκησης είναι πιθανό να είναι καλός και η συνδρομή στο γυμναστήριο δεν είναι απαραίτητη.

Loading