Ο κίνδυνος του φαστ φουντ που σαρώνει!

Οι άνθρωποι και κυρίως νεαρής ηλικίας, που συχνά τρώνε σάντουιτς, χάμπουργκερ και άλλα παρεμφερή φαγητά σε φαστ φουντ, καφετέριες και εστιατόρια, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυξημένες συγκεντρώσεις των δυνητικά επικίνδυνων φθαλικών ενώσεων στον οργανισμό τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Τι εννοούμε ακριβώς όμως με αυτό;

 

Συγκεκριμένα, οι φθαλικές ενώσεις είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, για να κάνουν πιο εύκαμπτες και ανθεκτικές τις πλαστικές συσκευασίες, καθώς επίσης σε καλλυντικά, σαπούνια, καθαριστικά, κόλλες κ.α.. Είναι δυνατό να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές και στο παρελθόν έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για άσθμα, καρκίνο του μαστού, διαβήτη τύπου 2, υπογονιμότητα κ.α.

 

Τι έδειξε η μελέτη

 

Η μελέτη βρήκε ότι όσοι είχαν φάει έξω την προηγούμενη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο περίπου 35% υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων στο σώμα τους, σε σχέση με όσους είχαν μαγειρέψει και είχαν φάει στο σπίτι τους.

 

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

 

Ο κίνδυνος φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος για τους εφήβους που τείνουν συχνότερα να τρώνε πρόχειρο φαγητό εκτός σπιτιού. Οι νέοι που συχνά έτρωγαν με τους φίλους τους σε κάποιο ταχυφαγείο, είχαν 55% υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που εκτιμούσαν περισσότερο το φαγητό της…μαμάς.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Έιμι Ζότα του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβάλλοντος “Environment International Journal”, ανέλυσαν στοιχεία για 10.253 ανθρώπους που κλήθηκαν να περιγράψουν τι έφαγαν και πού κατά το προηγούμενο 24ωρο. Έξι στους δέκα συμμετέχοντες (61%) είχαν φάει έξω την προηγούμενη μέρα. Στη συνέχεια, μέσω εξέτασης ούρων, μετρήθηκαν τα επίπεδα των φθαλικών ενώσεων σε κάθε άτομο.

 

Συνοψίζοντας, η μελέτη δείχνει ότι το φαγητό που ετοιμάζεται στο σπίτι, έχει μικρότερες πιθανότητες να περιέχει υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων, χημικών ουσιών που σχετίζονται με προβλήματα γονιμότητας, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και άλλα προβλήματα υγείας. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το φαγητό εκτός σπιτιού μπορεί να αποτελεί μια σημαντική και έως τώρα υποτιμημένη πηγή έκθεσης στις φθαλικές ενώσεις, τουλάχιστον για τον πληθυσμό των ΗΠΑ.

Loading