Οροθετικό μωρό πέθανε γιατί η μητέρα του αρνείται την ύπαρξη AIDS

Έρευνα έχει ξεκινήσει στη Ρωσία μετά τον θάνατο οροθετικού βρέφους ηλικίας 4 μηνών, η μητέρα του οποίου αρνήθηκε οποιαδήποτε θεραπεία καθώς πίστευε ότι ο ιός HIV είναι απλά ένας «μύθος» και μια τάση που προκαλεί ανησυχία στις ρωσικές αρχές.

Οι γιατροί του νοσοκομείου διαπίστωσαν τον θάνατο ενός κοριτσιού ηλικίας 4 μηνών που είχε προσβληθεί από πνευμονία, ενώ η μητέρα του, που είναι οροθετική, αρνείτο οποιαδήποτε φροντίδα για εκείνη και το μωρό της ήταν αυτό που επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου το τοπικό παράρτημα της Επιτροπής Έρευνας.

Η γυναίκα κατηγορείται για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» και βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο κάθειρξης έως 2 έτη.

Η μητέρα διαγνώστηκε με τον ιό του AIDS πριν από πέντε χρόνια αλλά αρνήθηκε να υποβληθεί σε οποιαδήποτε θεραπεία. Επιπλέον, αρνήθηκε και το μωρό της, που γεννήθηκε επίσης οροθετικό, να δεχθεί ιατρική φροντίδα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε ότι η μητέρα υποστηρίζε ότι ο ιός HIV είναι ένας μύθος, κάτι που εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου του κέντρου Βασίλι Μπουτσίνσκι.

Τι δείχνουν τα αριθμητικά γεγονότα

Περισσότεροι από 900.000 Ρώσοι είναι οροθετικοί και περίπου 90.000 άνθρωποι προσβάλλονται από τον ιό κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Ωστόσο, οι μισοί από τους ασθενείς υποβάλλονται σε αντιρετροϊκή αγωγή, εν μέρει λόγω της έλλειψης φαρμάκων, αλλά ορισμένων απλά διότι αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού.

Πολλοί ασθενείς με AIDS έχουν πεθάνει εξαιτίας της έλλειψης θεραπείας τους τελευταίους μήνες στη Ρωσία, μεταξύ τους ένα κοριτσάκι 10 ετών τον Αύγουστο και αυτό γιατί οι γονείς της αρνούνταν να υποβληθεί σε θεραπεία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι αρχές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για αυτήν την τάση, την οποία ενθαρρύνουν δημοφιλείς ομάδες στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες αρνούνται την ύπαρξη του AIDS.

Loading