Με το ερχομό της άνοιξης έρχονται και οι…χωρισμοί!

Διανύοντας το μήνα Μάρτιο έχουμε μπει και επίσημα στην εποχή της άνοιξης όπου η μέρα μεγαλώνει, γίνεται πιο ηλιόλουστη και ζεστή, τότε δηλαδή που πληθαίνουν και οι… χωρισμοί!

Τουλάχιστον σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η ψυχίατρος, Dr. Danielle Forshee, η οποία υποστηρίζει ότι οι ανοιξιάτικες μέρες σηματοδοτούν την αρχή μιας «ασταθούς περιόδου», όπου οι σχέσεις που σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια των δύσκολων και κρύων ημερών του χειμώνα τείνουν να πλησιάζουν στο τέλος τους.

Γιατί συμβαίνει αυτό

Η εξήγηση «κρύβεται» πίσω από το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να συνάπτουν ερωτικές σχέσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα προκειμένου να αποφύγουν την πλήξη και την κατάθλιψη που μπορεί να προκληθεί από την εποχή αυτή.

Η ηλιακή ακτινοβολία και «ο ρόλος της» στο χωρισμό

Σύμφωνα με την ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό,  Dr. Danielle Forshee, η μείωση του ηλιακού φωτός κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και η αύξηση του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνδέεται άμεσα με την μείωση και την αύξηση των χωρισμών αντίστοιχα.

Η Dr. Forshee αναφέρει, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της χειμώνα υπάρχει μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας και έτσι το σώμα παράγει περισσότερη μελατονίνη, μια ορμόνη που ανταποκρίνεται στο σκοτάδι και μας κάνει να κουραζόμαστε περισσότερο και να παράγουμε λιγότερη σεροτονίνη, την ουσία, δηλαδή, που μας κάνει να νιώθουμε πιο καλά και ευτυχισμένοι.

Έτσι, καθώς το φως του ήλιου βγαίνει περισσότερο, ο εγκέφαλος παράγει λιγότερη μελατονίνη και περισσότερη σεροτονίνη, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένοι και έτσι μπορεί να μην νιώθουμε την ανάγκη να είμαστε με κάποιον για να νιώσουμε ασφαλείς και ευτυχισμένοι.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά

Εξάλλου ο θερμότερος καιρός μας ωθεί στο να βγούμε περισσότερο έξω. Και τι σημαίνει αυτό; Καινούριες γνωριμίες με ανθρώπους, περισσότερη κοινωνικοποίηση και γενικότερη ευτυχία.

Παλαιότερη έρευνα

Αξίζει να αναφέρουμε ότι και μία παλιότερη έρευνα του Facebook, έρχεται να ενισχύσει την άποψη αυτή, καθώς βάση δεδομένων, μια ανάλυση του 2010 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη συχνότητα των φράσεων «breakup» και «broken up», παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

 

Loading