Β. Γάκης: «Ναι μεν, αλλά… κύριε Πρόεδρε»

Την αντίθεσή του για την δια περιφοράς 16η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, τόνισε σε επιστολή του ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Κύριε Πρόεδρε, Με αφορμή το 1ο  θέμα Ημερήσιας Διάταξης της 16ης/5-08-2020 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορά τη γνωμοδότηση του Δήμου Θεσσαλονίκης επί των ενστάσεων κατά του πολεοδομικού σχεδίου εφαρμογής του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και κυρίως η επιλογή σας να διεξαχθεί η συγκεκριμένη συνεδρίαση διά περιφοράς με οδηγεί στην αποστολή της παρούσης, εκφράζοντας την ανησυχία μου για την λειτουργία του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως γνωρίζετε, με επιστολή του Προέδρου της ΔΕΘ-HELEXPO κ. Αναστασίου Τζήκα στις 3/08/2020 προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ζητείται αιτιολογημένα η σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου και η έκφραση γνώμης του σώματος επί των ενστάσεων που υποβλήθηκαν για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Ο Πρόεδρος της ΔΕΘHELEXPO ζήτησε τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για την συζήτηση του θέματος. Η διαδικασία όμως της συνεδρίασης προσδιορίζεται από τον Πρόεδρο του σώματος. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα από όσο γνωρίζω από την κείμενη νομοθεσία είχατε 3 δυνατότητες:

• Η διερεύνηση από μέρους της υπηρεσίας της δυνατότητα πραγματοποίησης της συνεδρίασης διά ζώσης, δηλαδή με φυσική παρουσία των μελών του σώματος, διερεύνηση η οποία ουδέποτε έγινε, τουλάχιστον δεν διερωτήθημεν. Άλλωστε σας θυμίζω ότι κατά την τελευταία διά ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας ανακοινώσατε την ισχυρή πιθανότητα πραγματοποίησης συνεδρίασης με το παραπάνω θέμα. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα, το οποίο άπτεται όχι μόνο την εικόνα, αλλά πολύ περισσότερο την ανάπτυξη της πόλης, ο διάλογος μεταξύ των συναδέλφων σε ειδική συνεδρίαση θα περιποιούσε τιμή όλων μας, ανάλογη του θέματος.

• Παρόλο αυτά επικαλούμενοι την έξαρση της πανδημίας COVID-19, επικαλείστε στην πρόσκληση της ημερήσιας διάταξης, την αδυναμία διά ζώσης πραγματοποίησης της συνεδρίασης. Αντ΄ αυτού και ενώ θα μπορούσατε για ένα τόσο σοβαρό θέμα να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη κατά την διάρκεια της οποίας θα μπορούσε να αναπτυχθεί δημοκρατικός διάλογος και παράθεση απόψεων, ικανοποιώντας κατά αυτό τον τρόπο αίτημα μεγάλης μερίδας συναδέλφων δημοτικών συμβούλων, μέρος των οποίων είναι υπέρ της Ανάπλασης και Αναβάθμισης του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, επιλέξατε τη λύση της έκτακτης συνεδρίασης διά περιφοράς.

• Επικαλούμενος την 16η  έκτακτη συνεδρίαση διά περιφοράς μας αποστείλατε τα θέματα το μεσημέρι της 4/08/2020, ζητώντας στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα αφενός μεν να λάβουμε γνώση, αφετέρου δε να υποβάλλουμε ερωτήματα προς την διοίκηση. Με την διά περιφοράς συνεδρίαση όμως στερείται η δυνατότητα διαλόγου και σύνθεσης απόψεων μεταξύ των δημοτικών συμβούλων. Η ενέργεια αυτή θεωρώ ότι υποτιμά τη σπουδαιότητα του θέματος και δεν ανταποκρίνεται στη δημοκρατική λειτουργία του σώματος. Επιπλέον για ένα θέμα, το οποίο έστω και με μικρές αποκλίσεις υπάρχει πολιτική σύγκληση μεταξύ των περισσοτέρων παρατάξεων διαμορφώνεται ένα κλίμα δυσάρεστο, το οποίο λειτουργεί σε βάρος του θεσμού του Εκθεσιακού Κέντρου και που ενδεχομένως για μια ακόμη φορά να διχάσει την κοινωνία της πόλης μας.

Γνωρίζοντας τον φιλελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο σκέψης σας αδυνατώ να αντιληφθώ τους λόγους για τους οποίους σας οδήγησαν σε αυτή τη μορφή συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κύριε Πρόεδρε, Αναλογιζόμενος τη σοβαρότητα του θέματος και την επείγουσα μορφή, που επικαλείται ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO κ. Αναστάσιος Τζήκας, παρόλο τις σοβαρότατες μου ενστάσεις επί της διαδικασίας δεν θα επιτρέψω τον εαυτό μου, η τηρούμενη διαδικασία να σταθεί εμπόδιο στην έκφραση γνώμης μου. Για όλους εμάς τους Θεσσαλονικείς και ιδιαίτερα σε αυτούς που κατοικούμε στο κέντρο της πόλης και η ΔΕΘ είναι η γειτονιά μας, το Εκθεσιακό Κέντρο δεν είναι απλά ένας χώρος οικονομικής δραστηριότητας, ούτε μόνο προβολή και εργαλείο ανάπτυξης της πόλης, είναι πολύ περισσότερο μνήμες προσωπικές, κομμάτι της ζωής μας.

Προσωπικά, θλίβομαι όλα αυτά τα χρόνια στο κέντρο της πόλης να βλέπω έναν από τους κορυφαίους θεσμούς να είναι περισσότερο σύνολο παραπηγμάτων, μη ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες απαιτήσεις των Εκθεσιακών Κέντρων, με συνέπειες όχι μόνο αισθητικές για την πόλη, αλλά πολύ περισσότερο οικονομικές. Η σύγχρονη εκθεσιακή πολιτική και ο ανταγωνισμός μεταξύ των φορέων της απαιτούν αναβάθμιση του Εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης τώρα. Σας υπενθυμίζω ότι από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και ιδιαίτερα του 2000 ετέθη σοβαρά υπόψη το θέμα αναβάθμισης και ανάπλασης του χώρου (σχέδιο Καλατράβα). Μετά από είκοσι χρόνια διαλόγου έχει έρθει πλέον ο χρόνος υλοποίησης του σχεδίου. Μελέτησα ιδιαίτερα τις ενστάσεις, ανησυχίες και επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν επί του προτεινόμενου σχεδίου, όπως και τις απαντήσεις που εδόθησαν και από την ΔΕΘ. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι αιτιολογημένες, αλλά όλοι εμείς οι φορείς της πόλης μπορούμε να διασφαλίσουμε όπως άλλωστε το έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα σε αρκετές των περιπτώσεων την ορθή εφαρμογή του χωροταξικού. Η αύξηση του πρασίνου στον Εκθεσιακό χώρο κατά 50%, η αισθητική βελτίωση των υποδομών και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων όχι μόνο αναπλάθει τη μορφή της πόλης, αλλά πολύ περισσότερο δίνει ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας επ’ ωφελεία της κοινωνίας. Και για αυτούς τους λόγους ψηφίζω θετικά επί της εισηγήσεως.

Μετά από όλα τα παραπάνω, ερωτούμε τη Διοίκηση και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

Αφού κατανοούσαν το επείγον και το σημαντικό του θέματος που αφορά τη ΔΕΘ, γιατί επέλεξαν τη διαδικασία της δια περιφοράς συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που απαιτεί ισχυρή συμμετοχή των μελών του Σώματος, 33 από τα 49 μέλη, εν μέσω θερινών διακοπών και δεν επιλέχθηκε η διαδικασία της τηλεδιάσκεψης η οποία απαιτεί 50% +1 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή 25 μέλη?»

Δείτε ακόμα: Ζέρβας: «Προσωπικές σκοπιμότητες πάνω από τις ανάγκες της πόλης»

Loading