Το περιβάλλον μέσα από τα μάτια γυναικών προσφύγων

Τη δική τους σχέση με το περιβάλλον αποτυπώνουν μέσα από τις φωτογραφίες τους γυναίκες πρόσφυγες, οι οποίες συμμετέχουν σε μια ξεχωριστή δράση για τη σημερινή ημέρα.

«Ο Κόσμος μου. Βιώνοντας το περιβάλλον» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας με έργα 8 γυναικών από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, που διοργανώνεται από τη «ΝΑΟΜΙ- Οικουμενικό Εργαστήριο Προσφύγων», υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η υπαίθρια έκθεση με συνολικά 12 φωτογραφίες θα είναι ανοικτή σήμερα στους Κήπους του Πασσά, από τις 11:00 έως τις 16:00. Όλα τα έργα δημιουργήθηκαν από την καλλιτεχνική ομάδα φωτογραφίας, με εκπαιδευτή τον φωτογράφο Mattia Bidoli, η οποία δραστηριοποιείται τον τελευταίο χρόνο στην περιοχή των Διαβατών με τη συνεργασία των οργανώσεων Quick response team και ΝΑΟΜΙ.

Στην έκθεση, τα μέλη της ομάδας, όλα νεαρές γυναίκες οι οποίες διαβιούν σε δομή φιλοξενίας, αποτυπώνουν την εμπειρία τους σε σχέση με το περιβάλλον στο οποίο ζουν, σχολιάζοντας θέματα όπως η πανδημία, η κλιματική κρίση, η επαφή τους με δημόσιους χώρους της πόλης και με τον χώρο στον οποίο ζουν.

Δεντρί project

Σε… σαφάρι για τις κενές δενδροδόχους, καλεί σήμερα, στις, 17:30, το «δεντρί project», μία περιβαλλοντική δράση ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση του πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου υλοποιήθηκε η πρώτη φάση του «δεντρί project», στο πλαίσιο της οποίας περισσότεροι από 150 πολίτες του δήμου Θεσσαλονίκης κατέγραψαν 1464 κενές δενδροδόχους σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Η δεύτερη φάση του project αφορά στην επαλήθευση των δεδομένων που συλλέχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, με ραντεβού στις 17.30 στο Πάρκο Τσέπης (Ιωάννη Μιχαήλ και Αγαπηνού) και στη δημοτική βιβλιοθήκη Άνω Πόλης (πλατεία Κουλέ καφέ).

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι συμμετέχοντες/ουσες δεν χρειάζεται να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις καθώς θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες. Έχουν χαραχθεί διαδρομές έως τεσσάρων χιλιομέτρων, όπου χωρισμένοι/ες σε ολιγομελείς ομάδες και με έναν οδηγό, θα συμμετέχουν στη διαδικασία επαλήθευσης. Οι διαδρομές θα καταλήξουν στο Πάρκο Τσέπης, όπου θα πραγματοποιηθεί το 2ο Πικ Νικ για την Αποανάπτυξη από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας και το «δεντρί project».

Σε σχετική ανακοίνωση για την εκδήλωση τονίζεται ότι «η 5η Ιουνίου αποτελεί την παγκόσμια ημέρα δράσης για την αποανάπτυξη και όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, θα πραγματοποιηθούν δράσεις και εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, με σκοπό να προβληθούν εναλλακτικοί τρόποι και ιδέες, που οδηγούν σε μία κοινωνία με περισσότερη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη».

Παιχνίδια στην πλατεία Ναυαρίνου

Εργαστήρι παιχνιδιού τόπου «στήνει» στην πλατεία Ναυαρίνου, στις 10 το πρωί, η περιβαλλοντική οργάνωση mamagea με στόχο, «να δημιουργήσουμε μία παρέμβαση μικρής κλίμακας, αναδεικνύοντας παράλληλα ζητήματα που αφορούν το αστικό πράσινο και το φύλλο».

Οι συμμετέχοντες/ουσες στα εργαστήρια δεν χρειάζεται να γνωρίζουν συγκεκριμένα στοιχεία για τη γειτονιά. Το μόνο που πρέπει να προσέξουν είναι το πως νιώθουν στο δημόσιο χώρο και να αφήσουν την φαντασία τους ελεύθερη. Το εργαστήρια είναι δωρεάν και απευθύνονται σε κατοίκους που μένουν ή χρησιμοποιούν τη πλατεία Ναβαρίνου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Δείτε επίσης: Αποκλειστικό Politic.gr: Έλεγχος από κλιμάκια σε μαγαζιά του Κορδελιού (pics&vid)

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading