Το όνομα του μακροβιότερου ΥΜΑΘ Νικόλαου Μάρτη παίρνει η αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου

Σε «Νικόλαος Μάρτης» θα μετονομαστεί η αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου ως «ελάχιστος φόρος τιμής σε έναν σπουδαίο Μακεδόνα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας- Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου.

   Η τελετή ονοματοδοσίας θα πραγματοποιηθεί αύριο (Τετάρτη 22/7), στις 12μμ, από τον κ. Καράογλου, ο οποίος αναφέρει σχετικά: «ο Νικόλαος Μάρτης έθεσε στην υπηρεσία της πατρίδας όλη τη φλόγα της ψυχής του. Η τελετή ονοματοδοσίας της αίθουσας συσκέψεων του Διοικητηρίου σε αίθουσα “Νικόλαος Μάρτης” είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής σε έναν σπουδαίο Μακεδόνα και βοηθά να μείνει ζωντανή στην ιστορία η μνήμη ενός σημαντικού ανθρώπου που δίδαξε στους νεότερους ότι καθήκον του πολιτικού είναι να αποδεικνύεται μακροπρόθεσμα χρήσιμος».

Γεννημένος την 1η Ιανουαρίου 1915 στη Μουσθένη Καβάλας, ο Νικόλαος Μάρτης συνέδεσε το όνομά του με το ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου καθώς υπήρξε ο μακροβιότερος Υπουργός Βορείου Ελλάδος στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, υπηρετώντας το αξίωμα σχεδόν οκτώ χρόνια (1974-1981). Δικηγόρος στο επάγγελμα, εκλέχθηκε πρώτη φορά Βουλευτής Καβάλας το 1951 με τον Ελληνικό Συναγερμό. Μεταπήδησε στην ΕΡΕ, με την οποία επανεκλέχθηκε Βουλευτής Καβάλας από το 1956 έως το 1963. Το 1974 και το 1977 επανεξελέγη με τη Νέα Δημοκρατία. Την περίοδο 1955-1956 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος, την περίοδο 1956-1958 Υφυπουργός Εμπορίου, την περίοδο 1958-1961 Υπουργός Βιομηχανίας και από το 1974 έως το 1981 Υπουργός Βορείου Ελλάδος.

Έλαβε μέρος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως έφεδρος αξιωματικός πυροβολικού, υπηρετώντας επτά χρόνια (83 μήνες), ενώ έχει τιμηθεί με πλήθος παρασήμων όπως τον Ταξιάρχη του Φοίνικα, Πολεμικό Σταυρό Γ’ Τάξης, τρία μετάλλια εξαίρετων πράξεων, Χρυσό Σταυρό Αγίου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και με παράσημα ξένων χωρών.

Δείτε επίσης:

Καράογλου: «Στο ιστορικό κτίριο του ΥΜΑΘ ακούγεται ο αντίλαλος της ιστορίας»

Loading