Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζουν η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης καθαρισμού του Θερμαϊκού Κόλπου και του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης μέχρι και τις ακτές της Πιερίας γιορτάζει τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η επιχείρηση «Καθαρές Ακτές, Καθαρός Θερμαϊκός» διήρκεσε 12 μέρες και είχε ως αποτέλεσμα να απαλλαγούν από πλαστικά η θάλασσα και οι ακτές από τη Χαλάστρα μέχρι τις Αλυκές Κίτρους Πιερίας.

Σε μήνυμά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επισημαίνει ότι η επιχείρηση που ολοκληρώθηκε ήταν η πιο εκτεταμένη και ολοκληρωμένη δράση που γίνεται στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια για τον καθαρισμό της ακτογραμμής και της θαλάσσιας ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου από πλαστικά απορρίμματα.

«Καταφέραμε να απομακρύνουμε περισσότερα από 400 πλαστικά βαρέλια που παρέμεναν επί χρόνια θαμμένα στην άμμο και πάνω από 70 τόνους πλαστικών διχτυών εγκλωβισμένων στο βυθό του Θερμαϊκού, σε μικρή απόσταση από τις ακτές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τους ψαράδες και τους οστρακοκαλλιεργητές της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας που στήριξαν την πρωτοβουλία ευχαρίστησε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου αναφέρθηκε στον μοναδικό φυσικό πλούτο της περιοχής.

Τις επόμενες μέρες οι ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων που ρύπαιναν το θαλάσσιο περιβάλλον και τις ακτές, θα οδηγηθούν σε ειδικές μονάδες, με στόχο την ανακύκλωσή τους και την επαναχρησιμοποίηση της πρώτης ύλης

Νέα όψη για το πάρκο της Ανθέων.

Στο μεταξύ, με νέα όψη απέδωσε σήμερα το πάρκο της Ανθέων στους πολίτες ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Ο χώρος πρασίνου αναπλάστηκε και αναβαθμίστηκε με χορηγία της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβας επισήμανε ότι παραδίδεται «ένα καινούριο πάρκο με περισσότερο και καλύτερο πράσινο, με αναβαθμισμένο αστικό εξοπλισμό αλλά και με μια πινακίδα που παρέχει πληροφορίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης, η οποία βρίσκεται σε πολύ καλύτερα επίπεδα». Παράλληλα χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ως την πρωτεύουσα στη χρήση φυσικού αερίου.

«Η γειτονιά έχει αγκαλιάσει αυτό το πάρκο, που ξαναγεννήθηκε», είπε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης.

Ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας, μίλησε για το υψηλό ποσοστό διείσδυσης του φυσικού αερίου, που ανέρχεται στο 75% του πληθυσμού στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Εξάλλου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οργανώθηκε δράση φύτευσης εποχικών φυτών και λουλουδιών στο πάρκο της Γαλλίας, απέναντι από το Δημαρχείο, με τη συνεργασία Δήμου Θεσσαλονίκης, Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και Γαλλικού Σχολείου.

Μαθητές του Γαλλικού Σχολείου, με τη βοήθεια των ανθρώπων του τομέα πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης, σχημάτισαν το χαρακτηριστικό «θ» -σύμβολο της Θεσσαλονίκης- με λουλούδια στα χρώματα της γαλλικής σημαίας.

Συγκεντρώσεις και ποδηλατοδρομία για την Ημέρα Περιβάλλοντος

Σημειώνεται ότι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το πρωί έγινε στην περιοχή των εγκαταστάσεων των ΕΛ.ΠΕ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων ενάντια στη δυσοσμία-ρύπανση.

Στη συνέχεια μέλη της Πρωτοβουλίας κατά της Καύσης Απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας του δήμου Παύλου Μελά.

Το απόγευμα στο πρώην στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη δυτική Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί ποδηλατοδρομία με πρωτοβουλία των δήμων Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Κορδελιού- Ευόσμου και Παύλου Μελά.

Δείτε επίσης: ΝΔ για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Μειώνουμε – επαναχρησιμοποιούμε – ανακυκλώνουμε

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading