Δ. Θεσσαλονίκης: Ο Μ. Καρυώτης ο νέος Συμπαραστάτης του Δημοτη

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Ο Μάριος Καρυώτης με 27 ψήφους γίνεται ο νέος Συμπαραστάτης του Δημότη της Θεσσαλονίκης, μετά από σχετική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του κεντρικού δήμου της πόλης.

“Όταν την Παρασκευή ξεκίνησα αυτή τη πορεία δε φανταζόμουν αυτό που θα ακολουθούσε. Ευχαριστώ το δήμαρχο, σας ευχαριστώ όλους, ακόμα και τους συνυποψηφίους που αποσύρθηκαν. Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τον θεσμό. Και αυτό θα το πετύχουμε με δουλειά δουλειά δουλειά”.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζέρβας δήλωσε τα εξής : “Είναι εξαιρετικά σημαντικός θεσμός. Ο Μάριος πρέπει να σηκώσει μανίκια και να δουλέψει. Ήταν μια μάχη αξιόλογη, θα θελα να συνεργαστώ με όλους. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να δουλέψουμε για το δήμο. Μάριε, καλή δουλειά και καλή συνεργασία”.

Κατόπιν, ο δήμαρχος καταδίκασε το περιστατικό βίας, με θύμα τον 28χρονο Βούλγαρο οπαδό:

“Χρόνια πολλά, άλλα θα ξεκινήσω με δυσάρεστο, εκφράζοντας συλλυπητήρια για το θάνατο του οπαδού στην πόλη μας. Καταδικάζω αυτή τη βία και εκφράζω τα βαθιά συλλυπητήριά μου στους οικείους του. Ο αθλητισμός δεν πρέπει να έχει σχέση με τέτοια φαινόμενα. Όλοι μας ανεξαρτήτως οπαδικής προτίμησης πρέπει να καταδικάσουμε τη βία. Απευθύνομαι στη μεγάλη μάζα φιλάθλων της πόλης που έχει διδάξει. Τους καλώ να απομονώσουν αυτές τις συμπεριφορές και να γίνουν εγγυητές του σωστού αθλητισμού. Είναι ανάγκη από την πολιτεία να πάρει μέτρα.

Συλλυπητήρια και για την απώλεια του κ. Δασυγένη που διετέλεσε πρόεδρος του Άρη. Εκείνη η γενιά των παραγόντων δίδαξε το πνεύμα που προσπαθούμε να ανακτήσουμε και σήμερα”.

Στη συνέχεια, ο κ.  Ζέρβας πέρασε στα θέματα της συνεδρίασης, λέγοντας:

“Δεύτερο θέμα είναι οι σχολικές μονάδες. Ικανοποιητική η ανταπόκριση όλων των φορέων για τη λειτουργία των σχολείων. Το μόνο πρόβλημα είναι ένα θέμα θέρμανσης στο πρώτο γυμνάσιο για το οποίο όμως δεν ενημερώθηκε ο δήμος. Η οδηγία δόθηκε για ελέγχους σε όλα τα συστήματα. Το θέμα λειτουργίας των σχολείων είναι ψηλά στην ατζέντα μας”.

Το θέμα λειτουργίας των σχολείων είναι ψηλά στην ατζέντα μας. Προτεραιότητα η συντήρηση των 133 σχολικών μονάδων του δήμου. Όλα αυτά δείχνουν το ενδιαφέρον μας για τη σχολική στέγη ειδικά τώρα που τα περισσότερα σχολεία μας έχουν μεγάλη ηλικία».

Για τους υπόγειους κάδους είπε: «Είναι θέμα που παρακολουθώ στενά. Από τη μια νιώθω δικαιωμένος γιατί όλα αυτά που έλεγα παλιά επιβεβαιώθηκαν πλήρως. Έχω μια σειρά πρακτικών που επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις μου. Είναι όμως πραγματικότητα ότι η Θεσσαλονίκη μένει χωρίς υπόγειους κάδους. Αυτό ξέρετε είναι το αποτέλεσμα μιας διοίκησης που βρισκόταν στον αυτόματο πιλότο. Προχωράμε με έναν νέο διαγωνισμό ώστε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Νίκο Ζεϊμπέκη που από σήμερα αναλαμβάνει χρέη αντιδημάρχου. Το μέτωπο της καθαριότητας είναι διαρκές».

Για την ασφάλεια ο κ. Ζέρβας είπε: «Έίμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ΕΛΑΣ και προσπαθούμε να περιορίσουμε τα μικροεγκλέματα. Να αναφερθώ και στις εξαιρετικές επιτυχίες της δημοτικής αστυνομίας και του Δαγκλή, γιατί η πολιτική που ακολουθείται έχει δώσει αποτελέσματα. Στον αντικαπνιστικό είμαστε πρώτοι σε εφαρμογή και έρχονται από έξω να μας ρωτήσουν πώς το κάνουμε».

Σημείωσε, πάντως, ότι «δεν έχουν λυθεί βέβαια όλα τα προβλήματα. Χωρίς ΟΑΣΘ, χωρίς πάρκινγκ, αλλά κινούμαστε σε σωστό δρόμο. Στην TV100 συναντήσαμε πλήρη εγκατάλειψη. Σε μηχανήματα, πρόγραμμα, προσωπικό και κτίριο. Αυτά φάνηκαν στην απ’ ευθείας μετάδοση των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς, όπου το σήμα δεν επαρκούσε. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα φανούν αλλαγές. Τα δημοτικά ΜΜΕ επιστρέφουν στους πολίτες. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να έχει ΜΜΕ που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της».

Μάλιστα, προχώρησε και σε μία ανακοίνωση για τον ΟΑΣΘ:

«Είχα δηλώσει ότι θα μετέχω στο ΔΣ του ΟΑΣΘ. Στις 29/12 δόθηκε παράταση ζωής στον ΟΑΣΘ μέχρι 31/12/22. Αλλά πέρα από την παράταση, προέκυψε και αλλαγή στο καθεστώς ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα στον οργανισμό για μίσθωση οχημάτων. Έτσι, σήμερα το ΔΣ του ΟΑΣΘ αποφάσισε να εκχωρηθούν, πέρα από τις έξι γραμμές στα ΚΤΕΛ, άλλες 25 με προσωρινή εκχώρηση 100 λεωφορείων συν 20 εφεδρικών. Με τον τρόπο αυτό ο ΟΑΣΘ θα επιστρέψει σε στόλο που θα αγγίζει το 80% των αναγκών του. Πρόκειται για σύμβαση ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ, με κόστος 23 εκατ. ευρώ ανά έτος και χρονική διάρκεια 2 ετών. Από το Φεβρουάριο μπορούμε να έχουμε την υλοποίησή του».

Ο Κ. Ζέρβας έκλεισε με αναγγελία της επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη «όπου θα έχω την τιμή να συναντηθώ με το δήμαρχο της πόλης. Θα εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή στη συνεργασία των δύο πόλεων. Η εξωτερική πολιτική δεν είναι αρμοδιότητα των δημάρχων και δεν θα μπω σε αυτήν τη λογική, αλλά μπορούμε να αναπτύξουμε σχέσεις που θα βοηθήσουν τις δύο πόλεις».

Η ψηφοφορία για τον Συμπαραστάση

Νωρίτερα, χρειάστηκε να γίνει διπλή ψηφοφορία για την ανάδειξη του Συμπαραστάση του Δημότη. Συμμετείχαν εννέα υποψήφιοι (σ.σ. αρχικά ήταν δέκα, αλλά τελικά απέρυσε την υποψηφιότητά της η Ελένη Φωτιάδου).

Υποψήφιοι ήταν οι: Απόστολος Αγγελόπουλος, Κωνσταντίνος Αμασόγλου, Κλεόβουλος Θεοτόκης, Δήμητρα Καμπουράκη, Μάριος Καργιώτη, Χρήστος Παππάς, Απόστολος Υπερήφανος, Μαρία Χατζηγεωργίου και Ιορδάνης Χατζηκαλλινικίδης.

Στην πρώτη ψηφοφορία κανείς δεν εξασφάλισε τα 3/5 των ψήφων. Τις περισσότερες ψήφους (10) πήρε ο κ. Καρυώτης. Από 7 είχαν Αγγελόπουλος και Χατζηκαλλινικίδης. Στο β’ γύρο συμμετείχαν οι Καρυώτης, Αγγελόπουλος, Θεοτόκης και Χατζηγεωργίου, καθώς οι υπόλοιποι αποσύρθηκαν.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στην ομιλία του χαρακτήρισε σημαντικό το θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη και πολύτιμο εργαλείο για κάθε δήμο. Κατόπιν, οι υποψήφιοι παρουσιάστηκαν στους δημοτικούς συμβούλους μέσα από τρίλεπτες ομιλίες τους ενώπιον του σώματος.

Στην παράταξη Ταχιάου το φλουρί

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Δρόσος Τσαβλής, έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα του δήμου.

https://politik.gr/d-thessalonikis-stin-parataxi-tachiaou-to-flouri/

Το φλουρί έπεσε στην παράταξη του Νίκου Ταχιάου, «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα». Ο επικεφαλής της και πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ» παρέλαβε ως δώρο μία εικόνα του Αγίου Δημητρίου.

Ξεχωριστά πιτάκια με φλουρί μοιράστηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ πιτάκια δόθηκαν και στους εργαζόμενους στο δημοτικό συμβούλιο (δημοσιογράφους, εικονολήπτες και δημοτικού υπαλλήλους». Το φλουρί των εργαζομένων έπεσε στον εικονολήπτη της TV100 Σάκη Σώνη, ο οποίος παρέλαβε από το δήμαρχο ένα βιβλίο για τον Άγιο Δημήτριο.

Βίντεο από την ψηφοφορία:

Loading