Θεσσαλονίκη: Συνάντηση Απ. Τζιτζικώστα με Πάιατ και Λι

Συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και τη νέα Γενική Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Eλίζαμπεθ Κ. Λι, είχε σήμερα στο νέο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη δυτική Θεσσαλονίκη ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας καλωσόρισε τη νέα Γενική Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στη θητεία της, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας Προξενείου και Περιφέρειας, με στόχο την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει σε επενδυτικό και γεωπολιτικό επίπεδο η Κεντρική Μακεδονία, λόγω του κομβικού ρόλου και θέσης της. Επισήμανε δε την ισχυρή, ενεργό παρουσία του κ. Pyatt στην Πρεσβεία, στη διάρκεια της θητείας του οποίου, όπως είπε, οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ ενισχύθηκαν και βελτιώθηκαν σημαντικά.

“Η έλευση της νέας Γενικής Προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, αλλά ταυτόχρονα και σε μια καλή στιγμή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Είναι γεγονός ότι χάρις στην ενεργό εμπλοκή και το όραμα του Πρέσβη των ΗΠΑ όλο το προηγούμενο διάστημα καταφέραμε ως περιοχή, ως Μακεδονία, και ως χώρα να έρθουμε ακόμη πιο κοντά στους φυσικούς μας συμμάχους τις ΗΠΑ. Αυτό φαίνεται και στην περιοχή μας, σε μια σειρά από τομείς, όπως η επιχειρηματικότητα. Είναι σε εξέλιξη αυτά τα χρόνια μια σειρά από εξαιρετικά θετικές πρωτοβουλίες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ΔΕΘ του 2018, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, που ήταν η πιο επιτυχημένη όλων των εποχών. Κι αυτό εν πολλοίς οφείλεται στην αφοσίωση του κ. Pyatt, αλλά και στην καλή συνεργασία που καλλιεργήσαμε και έχουμε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια. Εύχομαι στη νέα Γενική Πρόξενο να συνεχίσει το σημαντικό έργο που άφησε ο προκάτοχός της και τη διαβεβαιώνω ότι η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει με την ίδια ένταση την προσπάθεια για να φέρουμε τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα ακόμα πιο κοντά στις ΗΠΑ και ταυτόχρονα να φέρουμε σημαντικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην περιοχή μας. Ήδη η Pfizer, η Cisco, η Deloitte και πολλές άλλες εταιρίες – κολοσσοί έρχονται στην περιοχή μας και δημιουργούν σημαντικές επενδύσεις, εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας. Κι αυτό είναι μια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την Κεντρική Μακεδονία”, δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του ο κ. Πάιατ επισήμανε: “Μου θύμισε ο φίλος μου ο κ. Τζιτζικώστας ότι τέσσερα χρόνια πριν όταν ήρθα για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, μια από τις ερωτήσεις που μου έκανε ήταν ‘πού είναι οι ΗΠΑ και γιατί απουσιάζουν από την περιοχή;’.

Είμαι υπερήφανος, που σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη λύσαμε αυτό το ζήτημα της αμερικανικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Βλέπετε πλέον μια ισχυρή παρουσία των ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί κέντρο αμερικανικών επενδύσεων πλέον, μέσω του οποίου σημαντικές αμερικανικές εταιρίες ανοίγουν παράθυρο σε μια αγορά 30 εκατομμυρίων πολιτών των δυτικών Βαλκανίων. Είναι μια στρατηγικά σημαντική περίοδος στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη και αναγνωρίζουμε όλες τις εξωγενείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα. Είναι πολύ σημαντικό που έχουμε συνεργάτη και σύμμαχό μας τον κ. Τζιτζικώστα, όχι μόνο με την ιδιότητα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και με την ιδιότητα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Πιστεύω ότι η κ. Λι έρχεται σε μια περίοδο μοναδικών ευκαιριών στη Θεσσαλονίκη και για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και θα αποδείξει με το έργο της την αξία της”, τόνισε ο Αμερικανός Πρέσβης.

Δείτε ακόμα: Θεσσαλονίκη: Συνάντηση Καράογλου με Πάιατ και Λι (vds)

Loading