Θεσσαλονίκη: Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί το Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων

Χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή του Κέντρου Φροντίδας Ηλικιωμένων Χαλκιδικής απο την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Το έργο υλοποιήθηκε απο τον δήμο Νέας Προποντίδας.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Εμμανουήλ Καρράς, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργου εγκαινίασαν σήμερα το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής

Το ΚΗΦΗ λειτουργεί στη Νέα Καλλικράτεια, στο κληροδότημα Δημήτρη Σελεμενάκη, το οποίο αξιοποιείται. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδότησε την κατασκευή του ΚΗΦΗ, ενώ ο δήμος Νέας Προποντίδας υλοποίησε το έργο και θα λειτουργήσει την κοινωνική δομή.

Στο χαιρετισμό του στην τελετή των εγκαινίων, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε:

«Όλα αυτά τα χρόνια, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επενδύει σταθερά στην ενίσχυση των κοινωνικών και προνοιακών δομών σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, καθώς η αλληλεγγύη αποτελεί το κυρίαρχο συστατικό της συνοχής στην κοινωνία μας. Οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες, οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, βρίσκονται στο επίκεντρο της φροντίδας μας.

Πριν από περίπου τρία χρόνια πήραμε την απόφαση και εντάξαμε στο ΕΣΠΑ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μια σειρά από κοινωνικές δομές στις επτά περιφερειακές ενότητες, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο διαβίωσης των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, ως απάντηση στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Γι’ αυτό και η απόφασή μας ήταν να ενισχύσουμε τα Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, με πόρους που ξεπέρασαν τα 12 εκατομμύρια ευρώ».

Ο περιφερειάρχης τόνισε επίσης πως «πρόκειται για μια σύγχρονη ανοιχτή δομή ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και το περιβάλλον που τους φροντίζει εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας αδυνατώντας ουσιαστικά να ανταποκριθεί στη φροντίδα που έχει αναλάβει. Δημιουργούμε δηλαδή ακόμα μία κοινωνική δομή, η οποία δεν ωφελεί μόνο αυτούς που υποστηρίζει και φιλοξενεί, αλλά ωφελεί και τις οικογένειές τους. Η δομή είναι πλήρως εξοπλισμένη, πληροί όλες τις προδιαγραφές και φυσικά, εξυπηρετεί τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες».

«Το ενδιαφέρον, η μέριμνα και η φροντίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ηθικής και πολιτικής μας δέσμευσης ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας μόνο, κανέναν πίσω. Άλλωστε το αποδείξαμε με πράξεις και μέσα στην πανδημία του κορονοϊού», επεσήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη διάρκεια της πανδημίας:

-Μαζί με τους 38 δήμους διένειμε καθημερινά, έτοιμα γεύματα και ξηρά τροφή στους 17.000 δικαιούχους του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

-Έφερε γιατρό σε κάθε σπίτι με βιντεοκλήση, με μία απλή εφαρμογή στις έξυπνες συσκευές, ώστε να αποφεύγονται οι μετακινήσεις.

-Παρείχε τη δυνατότητα για δωρεάν υπηρεσίες τηλεϊατρικής σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

-Με ειδική τηλεφωνική γραμμή παρείχε ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη σε χιλιάδες πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας.

-Υλοποίησε μια σειρά από ενημερωτικά και επιμορφωτικά σεμινάρια στους εργαζόμενους στα γηροκομεία και τις κλειστές κοινωνικές και προνοιακές δομές, ενώ προχώρησε και σε εντατικούς ελέγχους στις δομές αυτές, για τη θωράκιση των πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και ειδικά των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας έναντι του ιού.

-Εντατικοποίησε τους κοινούς ελέγχους με την Ελληνική Αστυνομία και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

-Ενισχύει τις υπηρεσίες υποβοήθησης αυτόνομης διαβίωσης και ασφαλούς γήρανσης σε 3.000 ηλικιωμένους σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και λειτουργεί πρωτοποριακές εφαρμογές, όπως το κέντρο εικοσιτετράωρης παρακολούθησης και τηλεφωνικής υποστήριξης, η δυνατότητα εξειδικευμένης πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες και ανοιχτά δεδομένα μέσω κινητού τηλεφώνου.

Ο περιφερειάρχης έστειλε μήνυμα στους πολίτες της τρίτης ηλικίας του Κέντρου Φοντίδας και ευχαρίστησε τον δήμαρχο Νέας Προποντίδας για τη συνεργασία και το εξαιρετικό έργο που έχει γίνει στο ΚΗΦΗ λέγοντας πως:

«Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε στο ακέραιο τη δέσμευση που αναλάβαμε ως διοίκηση της περιφέρειας, από την αρχή της θητείας μας: να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης για τους συνανθρώπους μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν, είναι και θα παραμείνει κοντά στην τρίτη ηλικία, με πράξεις, με έργα, με ενίσχυση των δομών υποστήριξης και φροντίδας, των ΚΑΠΗ, των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Στόχος μας πάντα, η βελτίωση της ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Θέλουμε οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας να συνεχίσουν να αισθάνονται ενεργό και πολύτιμο κομμάτι της κοινωνίας, που έχει πολλά ακόμη να προσφέρει».

Στη συνέχεια ο κ. Καρράς τόνισε, «η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο περιφερειάρχης στέκεται διαρκώς στο πλευρό μας, καλύπτοντας τις ανάγκες όλου του Δήμου. Από πρόγραμμα της Περιφέρειας κατασκευάσαμε το ΚΗΦΗ, από προγράμματα της περιφέρειας κατασκευάζουμε τέσσερα Νηπιαγωγεία και μια σειρά από σημαντικές υποδομές για τον τόπο μας. Η στήριξη στον δήμο Νέας Προποντίδας είναι πάρα πολύ μεγάλη και γι’ αυτό προσωπικά ως δήμαρχος, η δημοτική αρχή και οι πολίτες ευχαριστούμε, για την ενεργό και σταθερή υποστήριξη, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του τόπου μας και να βελτιώσουμε τις συνθήκες».

Τον λόγο πήρε και ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος υποστηρίζοντας ότι «Στόχος και σκοπός της διοίκησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η στενή συνεργασία πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης. Μόνος του κανένας δεν μπορεί να πετύχει τίποτα. Μαζί όμως μπορούμε να πετύχουμε πολλά, ιδιαίτερα οι αυτοδιοικητικοί. Τα αποτελέσματα από τη συνεργασία μας με τον δήμο Νέας Προποντίδας είναι εξαιρετικά.

Μπορεί πολλοί να θεωρούν ότι οι συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας ‘αποστρατεύτηκαν’, όμως στηρίζουν χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα και γι’ αυτό έργα όπως το ΚΗΦΗ που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελούν χρέος μας απέναντί τους. Όπως χρέος μας είναι να μνημονεύσουμε το κληροδότημα του Δημήτρη Σελεμενάκη, που αναδεικνύει την Ελλάδα της προσφοράς και της αλληλεγγύης».

Δείτε επίσης: Π.Κ.Μ.: Προγράμματα κατάρτισης για 175 εργαζομένους σε επιχειρήσεις της Χαλκιδικής

Loading