Τα μέτρα των δήμων για τον κορονοϊό στο επίκεντρο διαδικτυακής ημερίδας

Τα μέτρα που ελήφθησαν από τους δήμους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και αυτά που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη στήριξη των πολιτών συζητήθηκαν στη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας με δημάρχους και αιρετούς της αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Σστην ημερίδα συμμετείχαν οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ως οικοδεσπότης, Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, Ηρακλείου Βασίλης Λαμπάκης, Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης, Μυκόνου Κωνσταντίνος Κούκας, Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου αλλά και οι δήμαρχοι Λεμεσού, Νίκος Νικολαίδης, Λειψίας Ulrich Hörning  και η αντιδήμαρχος Νίκαιας, Christiane Amiel.

Οι δήμαρχοι της χώρας μας αναφέρθηκαν στο σχέδιο ανάκαμψης από την covid 19 μέσω κρατικών ενισχύσεων και προγραμμάτων, ενώ εξιστόρησαν και προσωπικές εμπειρίες από την πανδημία. Ο κ.Ζέρβας αναφέρθηκε στο κρούσμα «μηδέν» που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη και τα μέτρα που ακολούθησαν από τον περασμένο Φεβρουάριο. ‘

Οπως είπε ο κ.Ζέρβας, «τώρα είμαστε μπροστά σε μια νέα προσπάθεια πιο έμπειροι, πιο προετοιμασμένοι» και πρόσθεσε πως στους δήμους «πέφτει το φορτίο» τους επόμενους μήνες καθώς «ο κορονοϊός θα αφήσει πολλές πληγές στην οικονομία και στις κοινωνίες μας».

«Θα είναι ένας χειμώνας εξαιρετικά δύσκολος», είπε από την πλευρά του ο κ.Μπακογιάννης, τονίζοντας πως αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται στον δήμο Αθηναίων συνεχείς συσκέψεις εξαιτίας του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Υποστήριξε, ωστόσο, πως η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση έχει την εμπειρία να αντιμετωπίζει κρίσεις με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και να προχωρά μπροστά στηρίζοντας όλους τους δημότες.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων κ.Παπαστεργίου στάθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επόμενη μέρα οι δήμοι. «Να μη δούμε μόνο μια πλατεία, ένα πεζοδρόμιο, αλλά να δούμε τις πόλεις από ψηλά και αυτές οι παρεμβάσεις να αφήσουν αποτύπωμα γιατί φοβάμαι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να σηκώσει κεφάλι. Να γίνουν έργα που θα φέρουν ανάπτυξη, θα λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας, να εκπαιδεύσουμε τους ανέργους σε νέες δεξιότητες και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία και εφαρμογές που θα βοηθήσουν τις πόλεις μας να γίνουν πιο ανθεκτικές».

Ο δήμαρχος Ηρακλείου κ.Λαμπάκης, πέρα από τα μέτρα που κρίθηκαν αναγκαία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και τη στήριξη των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων, αναφέρθηκε στη «μεγάλη πτώση του τουρισμού σε ποσοστό 70%» αναφέροντας πως υπήρξε τεράστια κρίση στις επιχειρήσεις επισιτισμού και τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής του.

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του δημάρχου Μυκόνου κ.Κουκά που επισήμανε πως οι Μυκονιάτες ενήργησαν σοβαρά, αντιμετώπισαν «το μεγάλο στοίχημα της δημόσιας υγείας και κράτησαν το νησί όρθιο» παρά τα «σκληρά μέτρα που επέβαλε η πολιτεία».

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ.Ζαμπούκης είπε πως για τη δική του περιοχή η πρόκληση ήταν διπλή “ασφάλεια υγειονομική και συνοριακή» λόγω των επεισοδίων στις Καστανιές του ‘Εβρου. Επίσης, υποστήριξε πως πλέον ο δήμος οργανώνεται με στόχο την απορρόφηση όλων των «ευκαιριών που θα μας δώσουν τα προγράμματα που τρέχουν και θα τρέξουν το μέλλον».

©Πηγή: amna.gr

Loading