Σύσκεψη για την ανάδειξη των «Απολυμαντηρίων» της Αρετσούς ως τόπο ιστορικής μνήμης

Σύσκεψη εργασίας για την ανάδειξη των «Απολυμαντηρίων» της Αρετσούς ως τόπο ιστορικής μνήμης των Ελλήνων του Πόντου συγκαλεί την Τετάρτη (15/7) ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου.

Η σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για τις 12:30 και στη διάρκειά της θα αξιολογηθούν προτάσεις αναφορικά με την ανάδειξη του ποντιακού πολιτισμού και της ποντιακής ιστορίας, όπως ορίζει το ΦΕΚ 2009/2019 (τεύχος Β’) βάσει του οποίου προχώρησε η Σύσταση Μεικτής Επιτροπής με την ονομασία “Επιτροπή επεξεργασίας προτάσεων για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων του Πόντου”.

Ποιοι έχουν προσκληθεί στο ΥΜΑΘ

Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας,. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, εκπρόσωποι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων, καθώς και της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ/ Τμήμα ιστορίας-αρχαιολογίας.

Επίσης, έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι των υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Οικονομικών.

Καράογλου: «Χρέος τιμής να αναδειχτεί ο χώρος σε τόπο ανάδειξης του ξεριζωμού»

«Ο Ελληνισμός έχει βιώσει την οδύνη της προσφυγιάς. Πόνεσε, μάτωσε, δάκρυσε, όσο κανένας άλλος λαός. Οι Έλληνες του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Θράκης, έζησαν την τραγωδία του ξεριζωμού, χωρίς ποτέ να χάσουν την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπειά τους», ανέφερε ενόψει της σύσκεψης ο Θεόδωρος Καράογλου και πρόσθεσε:

«Στο βαθμό που ο πολιτισμός ταυτίζεται με την ιστορία και σε μια προσπάθεια συντήρησης της ιστορικής μνήμης, αποτελεί χρέος τιμής να ανακηρυχθεί ο χώρος των “Απολυμαντηρίων” της Αρετσούς σε τόπο ανάδειξης του ξεριζωμού, των κακουχιών, του πόνου του Ελληνισμού, μα  και συνέχειας του Έθνους μας».

Δείτε ακόμη:
Ζέρβας: Διπλής κατεύθυνσης ο νέος ποδηλατόδρομος στη Θεσσαλονίκη (pics, video)

Loading