Συνέδριο της ΕΣΗΕΜΘ για τα ΜΜΕ – Τοποθετήσεις Μ. Σπυράκη, Στ. Κούλογλου

Τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους για το νέο τοπίο των ΜΜΕ στην Ευρώπη κατέθεσαν σήμερα στο ραδιόφωνο του Αθηναικού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 fm”, οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη και Στέλιος Κούλογλου, οι οποίοι παραβρέθηκαν και μίλησαν το πρωί σε συνέδριο που διοργανώνεται από την ΕΣΗΕΜΘ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. 

“Να σχεδιάσουμε το νέο επικοινωνιακό μέλλον και να γίνουμε μέρος αυτού του νέου επικοινωνιακού μέλλοντος” τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, επισημαίνοντας ότι η νέα εποχή απαιτεί κανόνες, αλλά και εγρήγορση του κοινού, σε ότι αφορά την εγκυρότητα  των πληροφοριών, οι οποίες διακινούνται στο διαδίκτυο.

“Ακούσαμε τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν για το επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο που περιλαμβάνει τη στήριξη των λεγόμενων παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης και ταυτόχρονα την ανταλλαγή και την επιμόρφωση δημοσιογράφων, με στόχο την προσαρμογή  στη νέα εποχή” είπε η κ. Σπυράκη και πρόσθεσε:

“Επιτρέψτε μου, όμως να πω, ότι η περίοδος των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης έτσι τουλάχιστον όπως την ξέραμε έχει ήδη τελειώσει κι είναι απολύτως απαραίτητο να σχεδιάσουμε το νέο επικοινωνιακό μέλλον και να είμαστε μέρος αυτού του νέου επικοινωνιακού μέλλοντος».

“Η επιρροή που έχουν σήμερα τα λεγόμενα social media και το διαδίκτυο είναι τόσο μεγάλη και συγκρινόμενη με την επιρροή που έχουν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, θεωρώ πως είναι κυρίαρχη” πρόσθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ.

Η κ. Σπυράκη επεσήμανε ότι στο νέο μιντιακό τοπίο θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες, μιλώντας επίσης για καλές πρακτικές που προειδοποιούν απέναντι στις “κακές” πληροφορίες, οι οποίες εισέρχονται και διαδίδονται μέσω του διαδικτύου, όπως “ένα σύστημα άμεσης προειδοποίησης” για την διασταύρωση της εγκυρότητας και την επαλήθευση των πληροφοριών.

“Πρέπει να σας πω, ότι φέτος μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουμε πενήντα εκλογικές αναμετρήσεις στην Ε.Ε. , προεδρικές, τοπικές, περιφερειακές, κ.α.” είπε η κ. Σπυράκη, τονίζοντας τη σημασία που έχει η πληροφορία για την ποιότητα της δημοκρατίας.

Ανέφερε, μάλιστα παραδείγματα μέσων μαζικής ενημέρωσης σε διάφορες χώρες, στα οποία παρατηρούνται προβλήματα χειραγώγησης από εξουσίες, ή και ιδιωτικά συμφέροντα και υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ε.Ε. με πρωτοβουλίες και ενέργειές της για την προώθηση του πλουραλισμού στην ενημέρωση και της έγκυρης πληροφόρησης.

Η κ. Σπυράκη υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την επιμόρφωση του κοινού, το οποίο υποδέχεται καθημερινά έναν μεγάλο όγκο των πληροφοριών από το διαδίκτυο, από μικρή ηλικία, ώστε να μπορεί να αντιλαμβάνεται την ψευδή πληροφόρηση.

“Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, ούτως ώστε τα νέα λεγόμενα μίντια να μπορούν να ελέγχονται και να κρίνονται από τους πολίτες, χωρίς αυτό να σημαίνει οποιαδήποτε λογοκρισία” είπε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ.

Για τη διαμόρφωση “ολιγοπωλίων” συμφερόντων στο χώρο των ΜΜΕ, τα οποία καθιστούν δυσχερή την ομαλή, πλουραλιστική, λειτουργία της πληροφόρησης, όσο και την ρύθμιση του τοπίου των ΜΜΕ, μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Σημείωσε, την  “ομοιομορφία” της πληροφόρησης που παρατηρείται σε διάφορες χώρες, αλλά και στη χώρα μας, όπου διαφορετικά ΜΜΕ προβάλλουν περίπου τα ίδια θέματα, τονίζοντας ότι αυτό το φαινόμενο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και σε “ολιγοπώλια” που έχουν διαμορφωθεί στο χώρο της ενημέρωσης, με  κύρια χαρακτηριστικά τους την  “υπερσυγκέντρωση” ΜΜΕ στην κατοχή τους και πρόσθεσε:

“Η Ευρωπαϊκής Επιτροπή, νομίζω ότι έχει καλές προθέσεις, θέλει να εξασφαλίσει τον πλουραλισμό, αλλά τα βήματα είναι πολύ δειλά, υπάρχουν πολύ μεγάλα συμφέροντα οικονομικά και πολιτικά, θεωρώ ότι πρέπει να πάρουμε κι άλλα, πιο ουσιαστικά μέτρα».

Ο κ. Κούλογλου τόνισε ότι και η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. έχει σημαντικό έργο να διαδραματίσει, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα λειτουργούν οι όροι του ελεύθερου ανταγωνισμού, για να μην σχηματίζονται μονοπώλια, ή ολιγοπώλια, στο χώρο των ΜΜΕ, να υπάρχει έλεγχος και διαφάνεια, ως προς την χρηματοδότηση τους, κ.α.

Φ.Γ.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading