Πορεία Κούρδων και μελών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς

Πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στις πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία πραγματοποίησαν απόψε στη Θεσσαλονίκη κουρδικής καταγωγής άτομα και μέλη κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό και κατά του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, οι διαδηλωτές κινήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ολοκληρώνοντας την ειρηνική τους πορεία κοντά στο τουρκικό προξενείο, όπου διαλύθηκαν.
Είχαν προηγηθεί δύο διαφορετικά καλέσματα, το πρώτο από τους Κούρδους στην Καμάρα και το δεύτερο από δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου. Στο πρώτο, που ήταν το πολυπληθέστερο από τα δύο, ανταποκρίθηκαν μέλη της κουρδικής κοινότητας Θεσσαλονίκης, όπως επίσης πρόσφυγες με κουρδική καταγωγή που ταξίδεψαν από δομή φιλοξενίας της Ημαθίας, ενώ ξεχωριστό χρώμα έδωσαν παραδοσιακά μουσικά ακούσματα που έπαιζαν από τις ηχητικές εγκαταστάσεις. Μάνες με τα μικρά τους παιδιά, σχηματίζοντας το σήμα της ειρήνης, φώναζαν συνθήματα υπέρ της κατάπαυσης των πυρών, ενώ μηνύματα αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό έστειλε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών  Σίμος Δανιηλίδης που έδωσε το παρών, απευθύνοντας χαιρετισμό.   
Συγκροτώντας πορεία οι Κούρδοι κινήθηκαν προς τα δυτικά φτάνοντας στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου όπου είχε δοθεί το ραντεβού  των ατόμων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Με ενιαία πορεία όλοι οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν από τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας στην οδό Τσιμισκή, περνώντας μπροστά από το Αμερικανικό προξενείο, όπου έκαναν ολιγόλεπτη στάση και φώναξαν αντιπολεμικά συνθήματα. 
Η πορεία κατευθύνθηκε -στη συνέχεια- από την πλατεία Αριστοτέλους προς την Εγνατία κι από ‘κει «ανηφόρισε» μέσω της οδού Ελ. Βενιζέλου στην Αγία Δημητρίου περνώντας μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Ακολούθως οι διαδηλωτές κινήθηκαν επί της Αγίου Δημητρίου όπου σε κάποιο σημείο συνάντησαν αστυνομικό φραγμό από κλούβες που εμπόδισε τη διέλευση τους προς το τουρκικό προξενείο. Στο σημείο αυτό φώναξαν νέα συνθήματα και λίγη ώρα αργότερα διαλύθηκαν.
Στ. Τ.    

©Πηγή: amna.gr

Loading