Θεσσαλονίκη: Κάλπες για το ΔΣ της ΠΕΔ-ΚΜ (vds)

Της Μαρίας Βλάχου

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία για την ανάδειξη των νέων οργάνων διοίκησης στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 38 δήμαρχοι και 162 δημοτικοί σύμβουλοι δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας για να εκλέξουν το νέο 25μελές διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ-ΚΜ, το εποπτικό συμβούλιο, καθώς και τους εκπροσώπους της ΠΕΔ-ΚΜ στην ΚΕΔΕ.

Πέντε οι παρατάξεις

Στην εκλογική διαδικασία μετέχουν πέντε συνδυασμοί. Οι  «Ενωμένοι Αυτοδιοικητικοί» με εκπρόσωπο τον δήμαρχο Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, το «Αυτοδιοίκητο Κίνημα Κεντρικής Μακεδονίας» που πρόσκειται στι Κίνημα Αλλαγής με εκπρόσωπο τον δήμαρχο Νεάπολης Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, η παράταξη “Προοδευτική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία” που πρόκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Λαική Συσπείρωση, που πρόσκειται στο ΚΚΕ θα κατεβάσει συνδυασμό μόνο για τη ΚΕΔΕ. Για τη ΚΕΔΕ κατεβαίνει ως ανεξάρτητος και ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Γιάννης Νασιούλας.

Θεσσαλονίκη: Κάλπες για το ΔΣ της ΠΕΔ-ΚΜ (vd)

Η εκλογική διαδικασία της ΠΕΔ-ΚΜ

Την έναρξη της γενικής συνέλευση της ΠΕΔΚΜ κήρυξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Στην αίθουσα του δημοτικού Θεσσαλονίκης όπου και θα διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία έχουν στηθεί δύο κάλπες. Η πρώτη για την ανάδειξη του νέου 25μελους διοικητικού συμβουλίου και των εκπροσώπων της ΠΕΔ-ΚΜ στην ΚΕΔΕ και η δεύτερη για το εποπτικό συμβούλιο.

Αρχικά θα οριστεί η εφορευτική επιτροπή, ενώ θα ακολουθήσουν και τοποθετήσεις των εκπροσώπων των συνδυασμών.

Στη σημερινή εκλογική διαδικασία δεν εκλέγεται ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ. Η εκλογή προέδρου θα γίνει όταν το διοικητικό συμβούλιο συγκροτηθεί σε σώμα.

Ζέρβας: “Η ΠΕΔ-ΚΜ θα δείξει το δρόμο”

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας συνεχάρη την απερχόμενη διοίκηση διοίκηση για την πολύ καλή δουλειά που έκανε και τόνισε ότι η ΠΕΔΚΜ στην νέα περίοδο που αρχίζει «θα δείξει το δρόμο για όλες τις αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε όσα πρέπει να γίνουν στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας».

Κυρίζογλου: “Ενωμένη η Κεντρική Μακεδονία”

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου είπε πως η σημερινή μέρα είναι μέρα συγκίνησης αλλά και ικανοποίησης για το έργο που παρήγαγε η ΠΕΔΔ-ΚΜ.

“Σήμερα παραδίδουμε στον νέο διοικητικό συμβούλιο και τον νέο πρόεδρο που θα εκλεγεί την διοίκηση της ΠΕΔ-ΚΜ. Ευχαριστώ θερμά ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο και όλους τους αιρετούς δημοτικούς συμβούλους και δημάρχους της κεντρικής Μακεδονίας για την ομόνοια, τη σύμπνοια, την αγάπη και τη συνεννόηση που είχαμε και καταφέραμε κ έργο μεγάλο να παράξουμε και να βγάλουμε από τα κλειστά δωμάτια την ΠΕΔ-ΚΜ και με το έργο το οποίο επιτελέσαμε σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Θέλω να ευχηθώ στο νέο πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου που θα εκλεγεί καλή δύναμη και καλή επιτυχία.Πάντα τα τελευταία χρόνια ήταν και θα εξακολουθήσει να είναι και να παραμένει ενωμένη σε επίπεδο αυτοδιοικητικό  η Κεντρική Μακεδονία”.

Ο εκπρόσωπος του συνδυασμού “Ενωμένοι Αυτοδιοικητικοί” Ιγνάτιος Καϊτεζίδης  εισερχόμενος στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης δήλωσε στους δημοσιογράφους:

“Μετά από 25 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση τα 21 από αυτά σαν δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη σήμερα έχουμε μία ευγενική πρόκληση μπροστά μας για την προεδρία της ΠΕΔΚΜ. Οι Ενωμένοι Αυτοδιοικητικοί είμαστε εδώ σαν μία μεγάλη παράταξη και θα βαδίσουμε και σήμερα αλλά και στο αύριο και ενωμένοι και αυτοδιοικητικοί.

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ενιαίες θέσεις και θα παλέψουμε για την αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης και την επίλυση μιας σειράς από σημαντικά προβλήματα όπως τα θεσμικά και οικονομικά των δήμων και των ΟΤΑ αλλά και μία σειρά από άλλα προβλήματα όπως το προσφυγικό μεταναστευτικό τα ζητήματα της καθημερινότητας άλλα και της ενίσχυσης των μικρότερων δήμων και δομών της Περιφέρειας. Το κεντρικό μας μήνυμα είναι  κανένας δήμος να μην αισθάνεται ότι παλεύει μόνος του, θα είμαστε μία γροθιά, δίπλα σε κάθε δήμο κυρίως στους πιο ευάλωτους για να τους στηρίξουμε και να μην αισθάνονται ότι παλεύουν μόνοι τους».

Σίμος Δανιηλίδης: “Πνεύμα συνεννόησης”

Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών και εκπρόσωπος του συνδυασμού “Αυτοδιοικητικό Κίνημα” που πρόσκειται στο ΚΙΝΑΛ, Σίμος Δανιηλίδης, δήλωσε ότι σήμερα είναι μία κορυφαία διαδικασία για την αυτοδιοίκηση στην Κ. Μακεδονία.

“Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας και δημοκρατικών διαδικασιών, να αποφεύγονται διαδικασίες οι οποίες πληγώνουν την αυτοδιοίκηση και να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα σύγχρονα και μεγάλα προ τα οποία υπάρχουν στους πολίτες μας” επεσήμανε και πρόσθεσε πως “δυστυχώς η τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα μας είναι πολύ πίσω σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα”.

Επίσης ανέφερε πως “δεν πρέπει να αλλάζουμε τις θέσεις μας και να προσδιορίζουμε τη στάση μας ανάλογα με το ποιος είναι στο τιμόνι της κυβέρνησης αλλά θα πρέπει σταθερά οι λειτουργοί της τοπικής αυτοδιοίκησης να είμαστε προσανατολισμένοι σε κοινό αγώνα καθώς τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα και το κεντρικό κράτος δυστυχώς είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει και το βάρος και η ευθύνη πέφτει στην τοπική αυτοδιοίκηση”.

 

 

Loading