Παράταση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων “REACT” για το 2020 στον κεντρικό δήμο

Την παράταση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων “REACT” για το 2020, με χρηματοδότηση από την ‘Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αναμένεται να εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης στην προσεχή του συνεδρίαση.

Εταίροι του προγράμματος είναι πέραν του δήμου Θεσσαλονίκης, οι δήμοι Νεάπολης – Συκεών και Καλαμαριάς, η Ανατολική ΑΕ (Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ Αν.Θεσσαλονίκης), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η ΧΑΝΘ, η ΜΚΟ PRAKSIS, η ΑΡΣΙΣ (Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων) και η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του προγράμματος, από το 2016 που ξεκίνησε έως και σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 2.179 άτομα στους συμμετέχοντες δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, εκ των οποίων 1.192 στον δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ εάν προστεθεί και ο αριθμός των οικογενειών που βρίσκονται στο Φιλοξενείο τότε τα άτομα αυξάνονται σε 1.394. Αυτή τη στιγμή στον κεντρικό δήμο από τις 474 προβλεπόμενες θέσεις φιλοξενίας διαμένουν 400 άτομα σε 97 μισθωμένα διαμερίσματα.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, στον δήμο Νεάπολης – Συκεών τα μισθωμένα διαμερίσματα είναι 43 και οι πρόσφυγες που έχουν φιλοξενηθεί ανέρχονται σε περίπου 500. Στον δήμο Καλαμαριάς τα δωμάτια είναι 28 και οι ωφελούμενοι περίπου 300, ενώ στην Ανατολική ΑΕ (δήμος Θέρμης) τα μισθωμένα διαμερίσματα είναι δέκα και ο αριθμός των ατόμων που φιλοξενήθηκαν ανέρχονται σε 64.

Η διάρκεια του προγράμματος “REACT”, σύμφωνα με το Συμφωνητικό Συνεργασίας μεταξύ της ‘Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του δήμου Θεσσαλονίκης, λήγει στις 31/12/2019. Ωστόσο, σύμφωνα με την εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κεντρικού δήμου, “οι ανάγκες για παροχή προσωρινής φιλοξενίας σε πρόσφυγες αιτούντες άσυλο και υποψήφιους για μετεγκατάσταση από τη χώρα συνεχίζουν και υπάρχουν και μάλιστα αυξημένες. Και προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σκοπός του έργου, επιβάλλεται η συνέχιση του προγράμματος”.

Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για την Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, αναμένεται να εγκριθεί και η παράταση των συμβάσεων μίσθωσης έργου του προσωπικού που απασχολείται στον δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο υλοποίησης του χρηματοδοτούμενου έργου “REACT”. Για τις ανάγκες του προγράμματος απασχολούνται συνολικά 42 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων.

Α.Καρ.

©Πηγή: amna.gr

Loading