Οφείλουμε να αθροίζουμε δυνάμεις«» τόνισε ο Θ. Καράογλου, μιλώντας στο 2ο «Thessaloniki Regional Forum»

«Οφείλουμε να αθροίζουμε δυνάμεις» τόνισε υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου κατά την ομιλία του στο  2ο «Thessaloniki Regional Forum», υπογραμμίζοντας τονίζοντας ότι αυτός είναι ο τρόπος στη σημερινή εποχή για τους λαούς της περιοχής  να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να σπάσουν «τα δεσμά της επιφυλακτικότητας» για να προχωρήσουν «σε μια ειλικρινή και έντιμη συμπόρευση». 
Ο κ. Καράογλου καλωσόρισε τους συνέδρους στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που είπε φιλοδοξεί «να καταστεί πρωτεύουσα της εξωστρέφειας και της καινοτομίας» και να «εξελιχθεί σε κέντρο διευρωπαϊκών μεταφορών ως πύλη εισόδου με το λιμάνι της στη Βαλκανική ενδοχώρα». Σημείωσε, επίσης, ότι στον κυβερνητικό σχεδιασμό «η Θεσσαλονίκη καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο» και πρόσθεσε: 
«Η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στη Χερσόνησο του Αίμου, αναδεικνύει τη Μακεδονία και τη Θράκη μέσα από την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων.  Η δέσμη μέτρων που έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και βρίσκονται σε ξεκάθαρη τροχιά υλοποίησης, αποδεικνύει πως η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται στον πλέον ασφαλή επενδυτικό και αναπτυξιακό προορισμό».
Ο κ. Καράογλου τόνισε ότι στη σημερινή εποχή είναι απαραίτητος ο διάλογος, η ψυχραιμία και η σύνεση για να αντιμετωπιστούν οι  νέες προκλήσεις και να μην ξανασυμβούν ποτέ «μαύρες στιγμές» του παρελθόντος.
«Ακόμα και σήμερα, που ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία, οι κανόνες καλής γειτονίας παραβιάζονται  και τα Βαλκάνια ταλανίζονται από πάθη του παρελθόντος, εμείς οφείλουμε να αθροίζουμε δυνάμεις. Καλούμαστε, στο όνομα του κοινού μέλλοντος, να σπάσουμε τα δεσμά της επιφυλακτικότητας, της μισαλλοδοξίας και της εσωστρέφειας. Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα» είπε ο κ. Καράογλου και πρόσθεσε: 
«Γι’ αυτό θα πρέπει να βάλουμε το διάλογο στη ζωή μας. Απαιτείται από όλους μας να δείξουμε ψυχραιμία και να προχωρήσουμε σε μια ειλικρινή και έντιμη συμπόρευση. Να κάνουνε έναν διάλογο αρχών και αξιών, χωρίς απειλές και εκβιασμούς, χωρίς τελεσίγραφα και προκλήσεις»
Ο κ. Καράογλου αναφέρθηκε και στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως χώρα μέλος της Ε. Ε. στην ευρωπαϊκή προοπτική άλλων χωρών της περιοχής. 
«Μέσα σε αυτό το κλίμα γενικευμένης αστάθειας είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα επανακτά τον στρατηγικό της ρόλο. Έχει φωνή, λόγο και τεκμηριωμένη άποψη για όσα λαμβάνουν χώρα» τόνισε ο υφυπουργός και συνέχισε : 
«Ως εκ τούτου αποτελεί καθήκον της να πρωταγωνιστήσει στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των χωρών της περιοχής. Για την πατρίδα μου δεν τίθεται δίλημμα διεύρυνση, ή εμβάθυνση. Υπάρχει μόνο περισσότερη Ευρώπη». 
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρώην πρόεδρος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Mladen Inanic και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου, Haki Abazi.
Χαιρέτισαν στην έναρξη και άνοιξαν την εκδήλωση οι διοργανωτές του Φορουμ, Γιάννης Λαγγόνας και Κωνσταντίνος Φουτζόπουλος.
Φ.Γ.
 

©Πηγή: amna.gr

Loading