Ο Νίκος Βούτσης εγκαινιάζει τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί την Πέμπτη (3/5) ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, προκειμένου να εγκαινιάσει τη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της πόλης, στις 19:00.

Η εν λόγω έκθεση βιβλίου, με κεντρικό θέμα τη Δημοκρατία στον 21ο αιώνα και τιμώμενες τις χώρες της Γαλλοφωνίας, πραγματοποιείται με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων.

Εξάλλου, δυναμική θα είναι η παρουσία του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το οποίο θα παρουσιάσει, στο περίπτερο 13, τις εκδόσεις του και τη συνολική δράση του στους τομείς των εκθέσεων, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ευρύτερα των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Δύο θεματικές εκδηλώσεις στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ακολουθώντας τους θεματικούς άξονες της έκθεσης και σε άμεση σχέση με δύο από τις κύριες δραστηριότητες του Ιδρύματος, αναμένεται να πραγματοποιηθούν επίσης δύο θεματικές εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 4 Μαΐου, σε εκδήλωση με τίτλο «1821- 2021: Ανιχνεύοντας το νόημα μιας επετείου», παρουσιάζεται για πρώτη φορά το ερευνητικό πρόγραμμα «1821-2021. Διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Με αυτό, το Ίδρυμα της Βουλής αποσκοπεί, σε βάθος τριετίας, να επανεξετάσει και να αναστοχαστεί αναφορικά με το μείζον αυτό ιστορικό γεγονός.

Μία ημέρα αργότερα, το Σάββατο 5 Μαΐου, στην εκδήλωση «Η προδικτατορική Θεσσαλονίκη, θα υπάρξει συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του Ηλία Νικολακόπουλου «Ηλίας Ηλιού», που εξέδωσε το Ίδρυμα της Βουλής».

Έχοντας ως όχημα την εκδοτική του δραστηριότητα και ειδικότερα τη σειρά των πολιτικών μονογραφιών, το Ίδρυμα φιλοδοξεί να θέσει προς συζήτηση τα κύρια κοινωνικοπολιτικά φαινόμενα και ζητήματα που τέμνουν καθοριστικά την προδικτατορική περίοδο στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση «Δρόμοι Επιβίωσης»

Παράλληλα, στον εκθεσιακό χώρο του περιπτέρου 13 της ΔΕΘ Helexpo, θα αναρτηθεί μεγάλο τμήμα της έκθεσης «Δρόμοι Επιβίωσης», η οποία παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2016 και αποτυπώνει στιγμές από τη δύσκολη πορεία που ακολούθησαν οι πρόσφυγες από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής ως την Ελλάδα.

Στον τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα φιλοξενηθεί ειδικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο τα παιδιά θα προβληματιστούν γύρω από το προσφυγικό ζήτημα, τις μεταναστευτικές ροές και τα ευρύτερα θέματα που έχουν να κάνουν με την υποδοχή της «διαφορετικότητας».

Τέλος, θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εργαστήρι Δημοκρατίας», μέσα από το οποίο μαθητές Γυμνασίου θα έχουν τη δυνατότητα, συμμετέχοντας  σε βιωματικές διαδικασίες, να προβληματιστούν γύρω από ζητήματα δημοκρατίας, αλληλεγγύης και ανεκτικότητας.

Loading