Ο Γ. Ε. Λαζαρίδης νέος διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

Ο μουσικός Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης θα είναι από σήμερα ο διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Ο κ.Λαζαρίδης -καλλιτεχνικός διευθυντής μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης- ορίστηκε στη νέα του θέση, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Πιανίστας και συνθέτης από την παιδική του ηλικία ο κ. Λαζαρίδης, εδώ και 30 χρόνια, έχει αδιάκοπη παρουσία στη διεθνή μουσική σκηνή ως πιανίστας, συνθέτης, παιδαγωγός και πρωτοπόρος στην ίδρυση και την εξέλιξη νέων πολιτιστικών δομών. Ως σολίστ, έχει διακριθεί στις ΗΠΑ, στο Μεξικό, σε ευρωπαϊκές χώρες, στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή, με εμφανίσεις σε θρυλικές αίθουσες συναυλιών όπως το Royal Albert Hall, το Carnegie Hall, το Wigmore Hall, η Muzikverein, το Birmingham Symphony Hall, η Φιλαρμονική της Κολωνίας κ.ά.

Έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες σε διεθνή φεστιβάλ και σε μεγάλα μουσικά κέντρα όλου του κόσμου, ενώ έχει συμπράξει με κορυφαίες ορχήστρες, μεταξύ των οποίων, η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, η Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου, η Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας και πολλές άλλες, συμπεριλαμβανομένων όλων των ελληνικών ορχηστρών.

Τη θέση της διευθύντριας του …υπεραιωνόβιου Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1914) κατείχε μέχρι πρότινος η μουσικός Λόλα Τότσιου, η (δεύτερη) θητεία της οποίας είχε ολοκληρωθεί από τον περασμένο Μάιο (ήταν διευθύντρια του ΚΩΘ από τον Ιούνιο του 2011).

Ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, πέραν της εντυπωσιακής διεθνούς καριέρας ως μουσικού, διετέλεσε επίσης ιδρυτικό μέλος της διεθνούς μουσικής κοινότητας «Μουσικό Χωριό» και της ομάδας καλλιτεχνών για την ειρήνη «ADAP», ενώ διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στο τμήμα μουσικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Δημητρίων, από το 2011 ως το 2013, και του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, όπου πρωτοστάτησε στην ίδρυση σημαντικών εκπαιδευτικών θεσμών (Συμφωνική Ορχήστρα Νέων «MOYSA» και το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών).

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading