ΜΜΘ: Τιμά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση με μουσικό αφιέρωμα και ψηφιακή σημαία

Μουσικό αφιέρωμα και ψηφιακή σημαία από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ως ένδειξη μνήμης για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης.

Τη 17η Μαΐου, ημέρα συμπλήρωσης 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 στη Μακεδονία, θα υπάρξει διαδικτυακή προβολή ενός ξεχωριστού μουσικού αφιερώματος, ενώ μια ψηφιακή σημαία θα κυματίζει έως τις 19 Μαΐου στην επιφάνεια των κτιρίων του Οργανισμού. Στις όψεις του Μεγάρου, ειδικά προβολικά συστήματα, θα απεικονίζουν ονόματα Μακεδόνων αγωνιστών του 1821 που συμμετείχαν στην Εθνεγερσία.

Το μουσικό αφιέρωμα θα περιλαμβάνει επτά δημοτικούς σκοπούς της Μακεδονίας, οι οποίοι διασκευάζονται από πέντε διακεκριμένους μουσικούς ώστε να αποδοθούν από Συμφωνική Ορχήστρα και παρουσιάζονται στο κοινό από την Ορχήστρα Νέων του ΟΜΜΘ (MOYSA), σε μουσική διεύθυνση Θοδωρή Παπαδημητρίου. Την επιμέλεια της μουσικολογικής παρουσίασης των τραγουδιών έχει αναλάβει ο ερευνητής της λαϊκής παράδοσης και πολυβραβευμένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προσφορά του στον πολιτισμό, δημοσιογράφος Γιώργης Μελίκης. Τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με την 17η Μαΐου 1821 θα σχολιάσει μέσα από τα κείμενά του ο καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ Ιάκωβος Μιχαηλίδης. Το αφιέρωμα θα προβληθεί στις 18.00 από το κανάλι του Οργανισμού στο YouTube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece). Επίσης, θα γίνει προβολή από τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας καθώς και από ενημερωτικά sites.

Εγκαινιάζεται στις 17 Μαΐου ο νέος εξωτερικός φωτισμός

Στο μεταξύ την ίδια ημέρα, στις 17 Μαϊου, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει το νέο εξωτερικό φωτισμό του, αναδεικνύοντας παράλληλα το τμήμα του παραλιακού μετώπου της πόλης που το περιβάλλει. Τη φωταγώγηση του Μεγάρου Μουσικής χαιρέτισε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία απέδωσε τα εύσημα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού για την πρωτοβουλία που ανέλαβε.

Σε δήλωσή της αναφέρει: «Χαιρετίζω την εξαιρετική πρωτοβουλία που ανέλαβε το Δ.Σ. του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης να φωταγωγήσει τις όψεις των κτηρίων του μετά από σειρά ετών. Η απόφασή τους αυτή, αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αλλά και με την έναρξη της Επανάστασης στη Μακεδονία. Δεύτερον, διότι σηματοδοτεί τη νέα εποχή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και την περαιτέρω ανάδειξή του ως κορυφαίο σημείο πολιτιστικής αναφοράς για τη Βόρεια Ελλάδα. Επιπλέον, η φωταγώγηση των κτηρίων συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της τουριστικής περιόδου και με την περαιτέρω ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Η φωταγώγηση των κτηρίων γεννά αισιοδοξία και υπογραμμίζει τη σημασία των Τεχνών την γκρίζα περίοδο της πανδημίας και συγχρόνως δίνει το έναυσμα για την ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων».

Γάκης: “Μπαίνουμε σε νέα εποχή”

Για νέα εποχή του Μεγάρου κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΟΜΜΘ Βασίλης Γάκης: «Επειδή η πανδημία που ταλανίζει την υφήλιο δεν μας επιτρέπει να τιμήσουμε όπως θέλουμε και αρμόζει την επέτειο της 17ης Μαΐου, η φωταγώγηση των κτηρίων του ΟΜΜΘ είναι ο δικός μας τρόπος να υπενθυμίσουμε στους συμπολίτες μας πως η συνεισφορά των Μακεδόνων στον ιερό αγώνα υπέρ της ελευθερίας υπήρξε αποφασιστικής σημασίας και σπουδαιότητας για την επιτυχημένη εδραίωση του σε όλη τη χώρα, που οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Φωτίζουμε τις όψεις του Μεγάρου, εγκαινιάζουμε τη νέα εποχή του, μοιραζόμαστε το φως μας με την πόλη, αναδεικνύουμε την αρχιτεκτονική των κτηρίων μας και ενισχύουμε την εικόνα του θαλάσσιου μετώπου της πόλης».

Δείτε επίσης: ΜΜΘ: Δήλωση Βασίλη Γάκη και Χρίστου Γαλιλαία για την Ημέρα της Ευρώπης

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading