Κλείνει η πρώτη δομή που ιδρύθηκε για την φιλοξενία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

Το κλείσιμο του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης ακολουθεί το κλείσιμο της πρώτης δόμης ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που φλοξενούσε 669 παιδιά.

Το 2016 ιδρύθηκε η πρώτη Ασφαλής Ζώνη (Safe Zone) στην Ελλάδα από την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στα Διαβατά, παρέχοντας 30 θέσεις εργασίας. Ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από πέντε χρόνια προκειμένου με στόχο «να αντιμετωπιστεί η επείγουσα ανάγκη προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων όταν εκκενώθηκε ο άτυπος καταυλισμός της Ειδομένης, στην αιχμή της προσφυγικής κρίσης», όπως αναφέρει η οργάνωση.

Δέκα συνολικά Safe Zone λειτούργησαν σε όλη την χώρα ως δομές μακροπρόθεσμης φιλοξενίας και φιλοξένησε από τον Απρίλιο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2021, συνολικά 669 ασυνόδευτους ανήλικους αιτούντες άσυλο από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής.

Στα πλαίσια λειτουργίας του Safe Zone Διαβατών, διοργανώθηκαν εργαστήρια, μαθήματα αυτονόμησης και ένταξης, εξοικείωσης με την ευρωπαϊκή κουλτούρα, εκδρομές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις.

Όπως ανακοινώνει η ΑΡΣΙΣ, «οι ασυνόδευτοι ανήλικοι υποστηρίχθηκαν ψυχοκοινωνικά και νομικά, ενώ δεχόταν καθημερινά φροντίδα σε 24ωρη βάση, αφού η διαμονή σε προσφυγικό καταυλισμό ενέχει κινδύνους με σοβαρότερο αυτόν της γκετοποίησης». Επίσης, «σε αρκετές περιπτώσεις η παραμονή των ασυνόδευτων δεν ήταν βραχυχρόνια, εξαιτίας της έλλειψης των αναγκαίων θέσεων φιλοξενίας και κατάλληλων δομών» .

Για την ΑΡΣΙΣ, «η κάλυψη του κενού αυτού για τη φροντίδα των ασυνόδευτων ανηλίκων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, ώστε η «επόμενη μέρα» του κλεισίματος των Safe Zones να μην αφήσει κενό στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, της πλέον ευάλωτης ομάδας του προσφυγικού πληθυσμού».

Επισημαίνεται ότι μετά το κλείσιμο της δομής οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές φιλοξενίας από την ΑΡΣΙΣ καιτις αρμόδιες υπηρεσίες και Αρχές.

Την λειτουργία των Safe Zones χρηματοδότησε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG Home).

Δείτε επίσης: Περιφέρεια Θεσσαλίας: Συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading