Καινοτόμες πρακτικές για την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων με άγρια πανίδα στη Δ. Μακεδονία

Σύστημα καταγραφής κυκλοφοριακού φόρτου των οδών που γειτνιάζουν με τα οικοσυστήματα της καφέ αρκούδας και κάμερες σε περάσματα άγριας πανίδας, είναι μερικές από τις δράσεις που συζητήθηκαν σε συνάντηση στη Φλώρινα για την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων με άγρια ζώα στη Δυτική Μακεδονία.

Οι πρακτικές αυτές παρουσιάστηκαν στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου «LIFE SAFE CROSSING», το οποίο, σύμφωνα με κοινό δελτίο Τύπου όλων των εταίρων, στοχεύει στη μείωση της οδικής θνησιμότητας απειλούμενων ειδών και της κατάτμησης των ενδιαιτημάτων τους σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες. Αφορά τη μαρσικανική καφέ αρκούδα (Ursus arctos marsicanus) και τον λύκο (Canis lupus) στην Ιταλία, τον ιβηρικό λύγκα (Lynx pardinus) στην Ισπανία και την καφέ αρκούδα (Ursus arctos) στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. 

Η συνάντηση είχε ως κύριο θέμα τις δράσεις που θα  υλοποιηθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Καστοριάς και πιο συγκεκριμένα την εξέλιξη των εργασιών για την προετοιμασία της εγκατάστασης ενός καινοτόμου συστήματος αποτροπής συγκρούσεων οχημάτων- ζώων που έχει αναπτυχθεί στην Ιταλία, μέσω του έργου LIFE STRADE, και είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με την παρουσία εκπροσώπων όλων των εταίρων του έργου από την πλευρά της Ελλάδας (Cosmote, Εγνατία Οδός, Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ») καθώς και της ιταλικής εταιρείας συμβούλων Agristudio, η οποία είναι και ο επικεφαλής εταίρος του έργου. 

Το «LIFE SAFE CROSSING» έχει συνολικό προϋπολογισμό 4.222.170 ευρώ και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο προϋπολογισμός κόστους των δράσεων του έργου στην Ελλάδα είναι 961.485 ευρώ και στην κάλυψη της συγχρηματοδότησης από ελληνικής πλευράς, εκτός από ιδίους πόρους των εταίρων, συμβάλλει και  το Πράσινο Ταμείο. 

*Επισυνάπτεται φωτογραφία που παραχωρήθηκε από τους εταίρους του έργου 
 

©Πηγή: amna.gr

Loading