Χώμα από το σημείο όπου έπεσαν μαχόμενοι τους Ναζί τέσσερις Σοβιετικοί στρατιώτες το 1944 θα μεταφερθεί στο κεντρικό μνημείο των Ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας

του ανταποκριτή μας Σπύρου Κουταβά

Χώμα από τις πλαγιές του Βερμίου στο Μεσόβουνο Κοζάνης, στο σημείο που έπεσαν μαχόμενοι εναντίον των Ναζί τον Απρίλιο του 1944 τέσσερις Σοβιετικοί στρατιώτες, έλαβε στρατιωτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον στρατιωτικό ακόλουθο της Ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, υποστράτηγο Α. Πριχόντικο. Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της μαρτυρικής κοινότητας Μεσόβουνου, Παύλος Παραστατίδης, η Ρωσική αντιπροσωπεία τοποθέτησε σε ειδικές κάψουλες χώμα τόσο από το σημείο που οι Ρώσοι αξιωματικοί και στρατιώτες έπεσαν μαχόμενοι, όσο και από εκείνο όπου έχουν ταφεί. Οι κάψουλες θα τοποθετηθούν στον Κεντρικό ναό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας. 
Η επίσημη τελετή της τοποθέτησής τους θα γίνει την 9 Μαΐου του 2020, την ημέρα που στη Ρωσία θα εορταστεί με κάθε επισημότητα η 75η επέτειος της Νίκης κατά της Ναζιστικής Γερμανίας.
Οι τέσσερις Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονταν λίγο έξω από το Μεσόβουνο, μαζί με αντάρτες του ΕΛΑΣ, όταν οι Ναζί σε συνεργασία με τους Έλληνες δωσίλογους, στο πλαίσιο  της επιχείρησης  «μαγιάτικη  καταιγίδα», έκαψαν το χωριό, εκτέλεσαν 150 κατοίκους, ενώ κατά την μάχη που έγινε με τους αντάρτες στο Βέρμιο, σκοτώθηκαν και οι τέσσερις Ρώσοι στρατιώτες. 
Ο κος Παραστατίδης εξηγεί ότι μέχρι το 1990 οι στρατιώτες ήταν θαμμένοι στο σημείο που σκοτώθηκαν, όπου υπάρχει ένα μικρό μνημείο. Ωστόσο,το 1990 έγινε εκταφή και τα οστά τους τοποθετήθηκαν στο κεντρικό μνημείο που έχει δημιουργηθεί στο χωριό όπου είναι θαμμένοι και 315 κατοικοι, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στις δύο μαζικές εκτελέσεις που διέπραξαν οι Ναζί στις 23 Οκτωβρίου του 1941 και στις 23 Απριλίου του 1944.

©Πηγή: amna.gr

Loading