23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Δείτε τις βραβεύσεις του Φεστιβάλ

Χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με την απονομή βραβείων.

Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» δόθηκε στην ταινία «Μαγκαλούφ, πόλη-φάντασμα» του Μιγκέλ Άνχελ Μπλάνκα (Ισπανία, Γαλλία) μαζί με χρηματικό έπαθλο ύψους 15.000 ευρώ.

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε στην ταινία «Λουτσαδόρας» σε σκηνοθεσία Πάολα Κάλβο, Πάτρικ Τζάσιμ (Γερμανία, Μεξικό) με το χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ.

Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος – Δημήτρης Εϊπίδης» που προορίζεται για τους νέους δημιουργούς κέρδισε η ταινία «Στην άλλη πλευρά» σε σκηνοθεσία Ιβάν Γκουαρνίσο (Κολομβία, Ισπανία) μαζί με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ.

Το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ δόθηκε στο ντοκιμαντέρ «Ιζήματα» σε σκηνοθεσία Αντριάν Σιλβέστρε (Ισπανία).

Το βραβείο στo διαγωνιστικό πρόγραμμα >>Film Forward για ταινίες οι οποίες πειραματίζονται με τη φόρμα και τη μέθοδο της ταινίας τεκμηρίωσης και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απονεμήθηκε στην ταινία «Τοπία της αντίστασης» σε σκηνοθεσία Μάρτα Ποπιβόντα (Σερβία, Γαλλία, Γερμανία) και η Ειδική μνεία στο ντοκιμαντέρ «Οι πικροδάφνες» σε σκηνοθεσία Πάολας Ρεβενιώτη (Ελλάδα).

To Mermaid Award, το βραβείο καλύτερης ταινίας LGBTQI+ θεματικής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κατάφερε να κερδίσει η ταινία «Χρώματα του Τόμπι» σε σκηνοθεσία Αλέξα Μπακόνι (Ουγγαρία) και Ειδική μνεία στο ντοκιμαντέρ «Οι πικροδάφνες» της Πάολας Ρεβενιώτη (Ελλάδα).

Ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα, αφιερωμένο στα ψηφιακά ηχητικά αρχεία παρουσίασε φέτος το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Αυτό συνοδεύει το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ για το καλύτερο podcast απέσπασε το «Εναλλάξ» των Δανάης Δημοπούλου και Ελπινίκης Παπαδοπούλου (Ελλάδα) και Ειδική Μνεία το «Maid in Hell» των Λίνε Φαμπρίσιους, Άννα Στέεν Χάνσεν (Δανία).

Το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI, για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους κέρδισε το «Λουτσαδόρας», ενώ καλύτερη ελληνική ταινία που εντάχθηκε στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ βραβεύτηκε η ταινία «Χρυσή Αυγή υπόθεση όλων μας» σε σκηνοθεσία Ανζελίκ Κουρούνης (Ελλάδα).

Τα Βραβεία Κοινού Fischer ξένης ταινίας δόθηκαν σε δύο ταινίες: «Λουτσαδόρας» και «Πέρα από το Ρότερνταμ – Με τη Σάρα Ντράιβερ», σε σκηνοθεσία Λιούι και Νόα Κλόστερ (ΗΠΑ) και ελληνικής στο ντοκιμαντέρ του Χρήστου Μπάρμπα «Μέσα από το τζάμι, τρεις πράξεις» (Ελλάδα) και «Ζαμπέτα» σε σκηνοθεσία Ελισάβετ Σφυρή, Σοφίας Σφυρή (Ελλάδα).

Το ντοκιμαντέρ «Πεθαίνοντας για ένα διαζύγιο», σε σκηνοθεσία Κλόι Φεργουέδερ (Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Γερμανία, Τουρκία) απέσπασε το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας και το βραβείο της WWF Ελλάς για την καλύτερη ταινία περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος κέρδσε η ταινία «Η σιωπή της παλίρροιας», σε σκηνοθεσία Πίτερ-Ριμ ντερ Κρόομ (Ολλανδία, Γερμανία, Δανία).

Η ταινία «Στην Άλλη Πλευρά» του Ιβάν Γκουαρνίσο (Κολομβία, Ισπανία), που συμμετείχε στο Διεθνές Διαγωνιστικό Newcomer, ήταν αυτή που κέρδισε το βραβείο του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες».

Στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, επιτροπή της ΕΡΤ απένειμε για πρώτη φορά το δικό της βραβείο, μαζί με το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, στην ελληνική παραγωγή που κέρδισε το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI, δηλαδή στο «Χρυσή Αυγή υπόθεση όλων μας».

Από την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση απονεμήθηκε το βραβείο ΕΡΤ – Thessaloniki Pitching Forum, μαζί με το χρηματικό έπαθλο ύψους 2.000 ευρώ στην ταινία «Secrets of the Owl», σε σκηνοθεσία Ειρήνης Βουρλούμη και παραγωγή Λεωνίδα Λιάμπεη.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) απένειμε το βραβείο αξίας 3.000 ευρώ στην ταινία «Ενθύμιον» σε σκηνοθεσία Νίκου Ζιώγα (Ελλάδα) και την Ειδική Μνεία στο «Μια όμορφη μέρα» σε σκηνοθεσία Δάνη Καραϊσαρίδη και Γιώργου Πατεράκη (Ελλάδα, Γερμανία).

Η ταινία «Μια όμορφη μέρα» σε σκηνοθεσία Δάνη Καραϊσαρίδη και Γιώργου Πατεράκη (Ελλάδα, Γερμανία)  ήταν αυτή που κέρδισε το Βραβείο Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, ενώ το Ειδικό Βραβείο δόθηκε στην ταινία «Χρυσή Αυγή υπόθεση όλων μας».

Η Εύα Στεφανή με την ταινία «Μέρες και νύχτες της Δήμητρας Κ.» κέρδισε το Βραβείο WIFT GR από το ελληνικό παράρτημα του WIFT (Women in Film & Television – Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση) και το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) κέρδισε η ταινία «Επιστροφή στη γη».

Τέλος, Οι σύμβουλοι του Agora Lab απένειμαν το Guidance Award της Paradiddle Pictures (Δανία) σε πρότζεκτ από την Ελλάδα που συμμετέχει στο Agora Lab, το Staion Athens” σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου και παραγωγή Γιολάντας Μαρκοπούλου και Δάφνης Καλαφάτη.

Το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ήρθε αντιμέτωπο με την πανδημία και φέτος πραγματοποιήθηκε με online προβολές στο διάστημα 4 έως και 14 Μαρτίου, αφιερώματα και εκπαιδευτικές προβολές την άνοιξη και φυσικές και online προβολές από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2021. Σε διάστημα δέκα ημερών προβλήθηκαν 92 ταινίες στους εννέα θερινούς κινηματογράφους του Φεστιβάλ και 142 ταινίες online.

Στους φυσικούς χώρους όπου πραγματοποιήθηκαν προβολές η πληρότητα των κινηματογράφων άγγιξε το 75% και έγιναν 80 προβολές, έναντι 300 προβολών που πραγματοποιήθηκαν στην 21η διοργάνωση τον Μάρτιο του 2019. 48.000 θεατές στο σύνολο παρακολούθησαν τις προβολές του υβριδικού 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, 3.500 ακροατές από όλο τον κόσμο άκουσαν τα podcasts που συμμετείχαν στο νέο τμήμα του Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν 310 συναντήσεις με Έλληνες και ξένους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου online και σε φυσικούς χώρους.

Δείτε επίσης:  «Ο Εξορκιστής»: Σίκουελ της εμβληματικής ταινίας τρόμου ετοιμάζει η Blumhouse Studios (vid)

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading