Κυρίζογλου: Τα στρατόπεδα για χρήσεις κοινής ωφέλειας

“Τα θέματα μας τα θέτουμε ωμά και κρινόμαστε για αυτό” είπε μιλώντας στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Μιλάμε Πολιτικά» ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ανέφερε ότι περιμένει την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, μετά τον κύκλο επαφών που είχαν οι αυτοδιοικητικοί με μέλη της κυβέρνησης.

Ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε ενδεικτικά μερικά από τα θέματα τα οποία ετέθησαν από τους δημάρχους προς τη νέα κυβέρνηση.

Μεταξύ αυτών η ανεργία, η αποβιομηχάνιση, η αποεπένδυση, τα λουκέτα, η φυγή επιχειρήσεων κυρίως σε Βουλγαρία αλλά και σε Σκόπια, Ρουμανία, Τουρκία.

Επανέλαβε την ανάγκη για την ολοκλήρωση της κύριας γραμμής του μετρό, τις επεκτάσεις προς τα Δυτικά και τις αστικές συγκοινωνίες του ΟΑΣΘ.

Σχετικά με την κατάσταση που δημιουργείται εξαιτίας του προσφυγικού ανέφερε ότι κατά εκατοντάδες κυκλοφορούν και διανυκτερεύουν εκτός δομών φιλοξενίας (σε εγκαταλελειμμένα βαγόνια τρένων, πλατείες κλπ.).

Χαρακτήρισε ως σύνθετο πρόβλημα το ζήτημα της σχολικής στέγης καθώς υπάρχει συναρμοδιότητα υτων Υπ. Μεταφορών (ΚΤΥΠ Α.Ε.), Υπ. Παιδείας, Υπ. Εσωτερικών (επειδή αφορά τους δήμους).

Για το ζήτημα των πρώην στρατοπέδων ζήτησε την παραχώρηση στους οικείους δήμους για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικών υποδομών, σύμφωνα με τα νομίμως εγκεκριμένα ΓΠΣ των δήμων και χρηματοδότηση για μελέτες και εκτέλεση έργων.

“Δεν μιλάμε για οποιοδήποτε στρατόπεδα, αλλά για τα λίγα εναπομείναντα που βρίσκονται σε περιοχές με σχέση πρασίνου ανά κάτοικο, χρειάζεται ήπιες μορφές παρεμβάσεων, αστικό πράσινο. Ζήτησε να είναι δημοτικά τα αναψυκτήρια, τα οποια δε θα παραχωρηθούν εξαρχής σε ιδιώτη. “Πρόκειται για φιλέτα γης”, είπε, “που δεν πρέπει να τα εκμεταλλευτούν οι ιδιώτες”.

“Να μεταφερθούν σχολές του ΑΠΘ όπως η Ιατρική Σχολή στο Καρατάσιου. Αυτή είναι κοινωφελής επένδυση που αφορά όλους τους πολίτες και όχι ορισμένους” σημείωσε ο κ. Κυρίζογλου.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης δήλωσε “παρών” –όπως και το 2014- για την προεδρία της ΚΕΔΕ. “Έχω κάνει επαφές με συνάδελφους μου σε όλη την Ελλάδα όλη αυτήν την τετραετία”, σημείωσε.

Εκτίμησε πως είναι τώρα σειρά της Κεντρικής Μακεδονίας να αναδείξει τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

Δεν απάντησε στο ερώτημα αν θα κάνει πίσω σε αυτή τη διεκδίκηση, εφόσον του ζητηθεί.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του Λάζαρου Κυρίζογλου:

Loading