Έπεσαν οι υπογραφές για τη ΜΕΑ δυτικού τομέα περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

Της Μαρίας Βλάχου

Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάθεση της μελέτης για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (MEA) του δυτικού τομέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τη σύμβαση υπέγραψαν στα γραφεία του ΦΟΣΔΑ, ο πρόεδρος του οργανισμού Μιχάλης Γεράνης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ Γιάννη Μπουταρη και ο εκπρόσωπος της μελετητικής εταιρίας, Γιώργος Ηλιόπουλος.

Το συγκεκριμένο έργο είναι το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Εθνικό και τους 13 Περιφερειακούς Σχεδιασμούς και θα εξυπηρετεί σχεδόν το 65% του πληθυσμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε τη μελέτη ωρίμανσης για το εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων του δυτικού τομέα στην Κεντρική Μακεδονία.  Προσωπικά εγώ και όλα τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής και του διοικητικού συμβουλίου αισθανόμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Μιχάλης Γεράνης.

Από την πλευρά ο πρόεδρος της ΠΕΔ, Λάζαρος Κυρίζογλου είπε πως «Σήμερα είναι  μία σημαντική μέρα και ένα αποφασιστικό βήμα προς την επίλυση των προβλημάτων που μας απασχολούν με τα απορρίμματα στην Κεντρική Μακεδονία. Δεν τιμά κανέναν η κατάσταση που επικρατεί στη διαχείριση απορριμμάτων».

«Το κομμάτι αυτό αφορά στη διαχείριση απορριμμάτων από την ώρα που φτάνουν στο εργοστάσιο και η ενεργειακή αξιοποίηση είναι απολύτως απαραίτητη γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε απορρίμματα. Στη Σουηδία εισάγουν και καίνε σκουπίδια αντί για πετρέλαιο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Γιάννης Μπουτάρης.

«Πρόκειται για τη μελέτη ενός έργου που θα είναι στην αιχμή της τεχνολογίας ώστε να λειτουργήσει ως πρότυπο κυκλικής οικονομίας για την ευρύτερη να Ευρώπη και όχι μόνο για την Κεντρική Μακεδονία» επεσήμανε ο εκπρόσωπος της μελετητικής εταιρίας, Γιώργος Ηλιόπουλος.

Ποιες περιοχές θα εξυπηρετεί το έργο

Όπως έγινε γνωστό η ΜΕΑ θα δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα από τους εξής δήμους της Π.Ε. Θεσσαλονίκης:

Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Δήμος Βόλβης

Δήμος Δέλτα

Δήμος Θεσσαλονίκης (60% του δήμου)

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου

Δήμος Λαγκαδά

Δήμος Νεάπολης – Συκεών

Δήμος Παύλου – Μελά

Δήμος Χαλκηδόνος

Δήμος Ωραιοκάστρου

– το Δήμο Παιονίας της Π.Ε. Κιλκίς

– τους Δήμους της Π.Ε. Πιερίας:

Δήμος Κατερίνης

Δήμος Δίον – Ολύμπου

Δήμος Πύδνας – Κολινδρου

– τους Δήμους της Π.Ε. Ημαθίας:

Δήμος Αλεξάνδρειας

Δήμος Νάουσας

Δήμος Βέροιας

– τους Δήμους της Π.Ε. Πέλλας:

Δήμος Αλμωπίας

Δήμος Έδεσσας

Δήμος Πέλλας

Δήμος Σκύδρας

Επίσης, η ΜΕΑ θα επεξεργάζεται τα βιοαπόβλητα μετά από διαλογή στην πηγή των:

Δήμος Δέλτα

Δήμος Χαλκηδόνος

Δ.Ε. Καλλιθέας του Δήμου Ωραιοκάστρου

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου

Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Δήμος Νεάπολης – Συκεών

Δ.Ε. Ωραιοκάστρου του Δ. Ωραιοκάστρου

35% του πληθυσμού του Δ. Θεσσαλονίκης.

Η  Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα θα έχει συνολική δυναμικότητα 300.800 τόνους ανά έτος  εκ των οποίων  38.100 t/έτος  προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα και τα υπολείμματα επεξεργασίας της θα μπορούν να αξιοποιηθούν ενεργειακά.

Χρονοδιάγραμμα, προϋπολογισμός και θέσεις εργασίας

Ανάδοχος του έργου ορίστηκε μία σύμπραξη επτά μελετητικών γραφείων. Για να ολοκληρωθεί η μελέτη θα απαιτηθούν δώδεκα μήνες και στη συνέχεια 24 μήνες για την κατασκευή του έργου. Το κόστος της μελέτης ανέρχεται στις 800.000 ευρώ ενώ το έργο θα κοστίσει συνολικά 90 εκατ. ευρώ. Χρηματοδότης του έργου είναι το υπουργείο Οικονομικών. «Ο προϋπολογισμός είναι ενδεικτικός, μόλις ανοίξει η πρόσκληση θα είμαστε έτοιμοι να εντάξουμε το έργο ως δημόσιο, αν δεν υπάρχουν χρήματα θα γίνει με το θεσμό των ΣΔΙΤ» εξήγησε ο κ. Γεράνης.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους κατά τη κατασκευή του έργου θα δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας ενώ για τη λειτουργία του, δηλαδή για 25 χρόνια 400 θέσεις εργασίας άμεσες και έμμεσες.

«Το σκουπίδι δεν έχει.. χρώμα»

Ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ ευχαρίστησε τον δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και πρόεδρο της ΠΕΔ Λάζαρο Κυρίζογλου τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον ΥΠΑΝ Σωκράτη Φάμελλο και τους συνεργάτες του και τόνισε πως η τοπική αυτοδιοίκηση επέδειξε ενότητα στο συγκεκριμένο θέμα. «Όλοι μαζί ενωμένοι δώσαμε δείγματα γραφής, της ενωμένης αυτοδιοίκησης και κάναμε πράξη ότι το σκουπίδι δεν έχει χρώμα» είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Γεράνης.

«Όλοι είμαστε πια σύμφωνοι. Για να ξεπεράσουμε το ταμπού να μη γίνει εδώ το εργοστάσιο οι δήμαρχοι κάναμε 4 ταξίδια σε ξένες χώρες για να δούμε πως διαχειρίζονται εκεί τα σκουπίδια. Για να  έχουμε καθαρές πόλεις, όμως πρέπει να συμμετέχει και ο πολίτης» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Loading