Ρομποτικός χαμαιλέοντας με ειδικό «δέρμα» αλλάζει χρώματα και προσαρμόζεται στο περιβάλλον του (vid)

Ένας τετράποδο «soft-robot» που μπορεί να αλλάζει το χρώμα του ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, αναπτύχθηκε από το Seoul National University της Νότιας Κορέας.

Οι επιστήμονες για να δημιουργήσουν το «δέρμα» που αλλάζει χρώματα χρησιμοποιήσαν «θερμοχρωμικούς υγρούς κρυστάλλους μελανιού», οι οποίοι αλλάζουν χρώμα με χρήση θερμότητας μέσω νανοκαλωδίων από ασήμι.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η αλλαγή του χρώματος είναι αρκετά γρήγορη για να συγκριθεί με τη φυσιολογική αλλαγή χρωμάτων που βρίσκουμε σε πραγματικούς χαμαιλέοντες!

Το ρομπότ διαθέτει αισθητήρες χρώματος στο κάτω μέρος του και έτσι είναι ικανό να αντιλαμβάνεται τι χρώμα έχει η επιφάνεια που βρίσκεται.

Παρόλο που μπορεί να ανταποκριθεί σε αλλαγή χρώματος της επιφάνειας όταν περπατάει, δεν μπορεί ακόμα να μιμηθεί τα σχέδια περίπλοκων δομών χρωμάτων και αντί αυτού χρησιμοποιεί προεπιλεγμένα σχέδια που το βοηθούν να μην ξεχωρίζει στο περιβάλλον.

Οι πιθανές χρήσεις σε στρατιωτικό καμουφλάζ είναι προφανείς, ωστόσο οι επιστήμονες θεωρούν πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αισθητικούς λόγους σε ρούχα του εμπορίου ή ακόμα και σε κτίρια.

Δείτε επίσης:

Loading