Βόκολος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τα ντέρμπι είναι παιχνίδια για τους ποδοσφαιριστές»

Η άποψη του Λεωνίδα Βόκολου πως «είναι ένα παιχνίδι σαν όλα τα άλλα» πιθανότατα βρίσκει αρκετούς να συμφωνούν ως προς τη σημασία του αθηναϊκού «clasico». O Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ που συγκρούονται την Κυριακή (10/11) στο ΟΑΚΑ δεν έχουν πολλά να κερδίσουν, ούτε πολλά να χάσουν. Καμία από τις δύο ομάδες δεν βρίσκεται σε οριακή κατάσταση για να υποθέσει κάποιος ότι υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα που θα δρομολογήσει εξελίξεις.

Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι πάντα ένα ντέρμπι που μπορεί να προσφέρει ξεχωριστές συγκινήσεις, έστω κι αν η πρόσφατη προϊστορία (και τα συνεχόμενα 0-0) δεν έχει να επιδείξει κάτι τέτοιο. Είναι «παιχνίδια για τους ποδοσφαιριστές, που ‘φτιάχνονται’ μόνοι τους» όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παλαίμαχος διεθνής του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και του Πανιωνίου.

 Ο Λεωνίδας Βόκολος έχει ζήσει πολλές φορές το κλίμα ενός τέτοιου αγώνα. Από την προετοιμασία, στα αποδυτήρια πριν από το ματς και στον αγωνιστικό χώρο. Με βάση την εμπειρία του, το ματς της Κυριακής «… είναι ένα κλασικό αθηναϊκό ντέρμπι ανεξαρτήτως κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ομάδες. Πιστεύω ότι θα δούμε ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι γιατί τόσο η ΑΕΚ όσο και ο Παναθηναϊκός προσπαθούν να παίξουν μπάλα. Ίσως λόγω έδρας να δώσω ένα μικρό αβαντάζ στον Παναθηναϊκό δεδομένου ότι θα έχει και τον κόσμο του κοντά» είπε ο Βόκολος, ο οποίος στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο έχει αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Κέρκυρας στο πρωτάθλημα της Super League 2. Με την ιδιότητά του αυτή, θεωρεί ότι: «Σε τέτοια ματς δεν μπορείς να κάνεις τεχνικές αναλύσεις. Τα πάντα κρίνονται στις λεπτομέρειες και στον ψυχολογικό παράγοντα. Ντέρμπι ίσον ψυχολογία! Αυτό που μετράει περισσότερο είναι πώς θα μπει μέσα στο γήπεδο η κάθε ομάδα.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν συγκεκριμένες και ξεχωριστές οδηγίες που θα δώσει ένας προπονητής, ώστε να έχουν τα λόγια του μεγαλύτερη επίδραση σε έναν τέτοιο αγώνα. Ο κάθε παίκτης οφείλει μόνος του να κατανοεί τη σημασία και την ιδιαιτερότητα του παιχνιδιού. Εγώ, τουλάχιστον, έτσι το προσέγγιζα ως ποδοσφαιριστής. Δεν περίμενα τον προπονητή. Ο παίκτης ‘φτιάχνεται’ από μόνος του όταν έχει μπροστά του μια τέτοια πρόκληση. Αυτό που κάνει συνήθως ένας προπονητής, είναι να προσπαθεί να αποφορτίσει την ομάδα, να ρίξει το άγχος που υπάρχει σε μεγαλύτερο βαθμό πριν από τέτοιους αγώνες».

 

Όσον αφορά την εμπειρία του ως ποδοσφαιριστής, είπε: «Δε ξεχωρίζω κάποιο από τα ντέρμπι που είχα παίξει είτε ως παίκτης του Παναθηναϊκού είτε του ΠΑΟΚ. Πάντα τέτοια ματς είναι σημαντικά. Είναι παιχνίδια για τους ποδοσφαιριστές».

 

Το πρωτάθλημα οδεύει προς τη 10η αγωνιστική, από τις συνολικά 36 καθώς υπάρχουν και τα play off. Ο Λεωνίδας Βόκολος υπογραμμίζει πως το ματς της Κυριακής δεν θα έχει ιδιαίτερες συνέπειες στην τελική έκβαση της σεζόν:

«Δεν κρίνει απολύτως τίποτα, ειδικά στην εφετινή αγωνιστική περίοδο που υπάρχουν και τα play off, άρα θα δούμε πολλά ντέρμπι. Αν ήταν ένας τελικός κυπέλλου ή κάποιο άλλο ματς με κομβική σημασία θα έλεγα, ναι, διακυβεύονται πολλά. Τώρα όμως είναι ένα παιχνίδι σαν όλα τα άλλα. Οπωσδήποτε μετράει αρνητικά η ήττα, αλλά αυτό εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο έρχεται. Το ντέρμπι είναι ντέρμπι και δε νομίζω πως θα δρομολογήσει αλλαγές στις δύο ομάδες όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Εκτός βέβαια κι αν έχουν συμβεί διάφορα στο παρασκήνιο και αποτελέσει την αφορμή για να συμβεί κάτι».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΤΑΙΟΣ

©Πηγή: amna.gr

Loading