Τουρκία-Ουαλία: Έχουν πουληθεί περίπου 25.000 για τον αυριανό αγώνα στο Μπακού

Η ομάδα του Σενόλ Γκιουνές θα αισθανθεί οικία στον αυριανό αγώνα με την Ουαλία στο Μπακού στις (16/6, 19:00).

Οι κοινές καταβολές, η μουσουλμανική θρησκεία, αλλά και οι στενοί πολιτικοί δεσμοί, καθιστούν την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν ιδιαίτερα… φιλόξενη για τους Τούρκους.

Μία βόλτα στους δρόμους του Μπακού είναι αρκετή για να το αντιληφθεί ο καθένας.

Τουρκικές σημαίες κρεμασμένες σε παράθυρα σπιτιών και γραφείων, αξεσουάρ στα χρώματα της Τουρκίας στα καταστήματα και ο απλός κόσμος που ανυπομονεί να υποστηρίξει τα «αδέλφια» του, όπως χαρακτηρίζουν πολλοί Αζέροι τους Τούρκους.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει υιοθετήσει το σύνθημα «ένα έθνος, δύο χώρες», αναμένεται να παρακολουθήσει δια ζώσης τον αγώνα, μαζί με τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλχάμ Αλίεφ.

Ο γενικός γραμματέας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Αζερμπαϊτζάν, Ελχάν Μαμάντοφ σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει πως:

«Εχουμε τις ίδιες ρίζες, μιλάμε σχεδόν την ίδια γλώσσα, οπότε καταλαβαινόμαστε. Είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, όπως και το ότι είμαστε γείτονες, με κοινά σύνορα. Υπάρχει μεγάλη αζέρικη κοινότητα στην Τουρκία και τουρκική στο Αζερμπαϊτζάν».

Με τη διέλευση από τα σύνορα να είναι πολύ εύκολη (δεν απαιτείται βίζα ούτε ιδιαίτερες διατυπώσεις), περίπου 4.000 Τούρκοι φίλαθλοι αναμένεται να βρεθούν αύριο (16/6) στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου του Μπακού, όμως η ομάδα του Γκιουνές είναι βέβαιο ότι θα έχει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των θεατών.

Μέχρι σήμερα το πρωί, είχαν πουληθεί περίπου 25.000 από τα 31.000 διαθέσιμα εισιτήρια του αγώνα.

«Θα υπάρξει μεγάλη υποστήριξη της Τουρκίας από τους Αζέρους φιλάθλους», προβλέπει ο Μαμάντοφ.

Οι ιστορικά εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών (η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που ανανγνώρισε το Αζερμπαϊτζάν το 1991, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης), ενισχύθηκαν έτι περισσότερο μετά την πρόσφατη σύρραξη Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Αγκυρα απέστειλε στρατιωτικές δυνάμεις και συνέβαλε αποφασιστικά στη νίκη των Αζέρων, που απέκτησαν τον έλεγχο σημαντικών εδαφών.

Ο Ελίμ, ένας 18χρονος μαθητής λυκείου λέει χαρακτηριστικά «Οι Τούρκοι είναι αδέλφια μας. Θα υποστηρίζω πάντα την Τουρκία, γιατί μας υποστήριξαν στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει υιοθετήσει το σύνθημα «ένα έθνος, δύο χώρες», αναμένεται να παρακολουθήσει δια ζώσης τον αγώνα, μαζί με τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλχάμ Αλίεφ.

Σύμφωνα με τον Ελχάν Μαμάντοφ, είναι μία επιπλέον απόδειξη των ισχυρών δεσμών που ενώνουν τις δύο χώρες.

Δείτε επίσης: Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Δεν χρειαζόμαστε τρίτους ανάμεσα μας – Το 2021 θα είναι μια ήσυχη χρονιά για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading