ΘΕΜΑ Ο Χάμιλτον απειλεί τον Μίκαελ Σουμάχερ για τον τίτλο του κορυφαίου

Το ονοματεπώνυμο Μίκαελ Σουμάχερ είναι… συνώνυμο της επιτυχίας στη Φόρμουλα Ένα, καθώς στη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του ο Γερμανός «πιλότος» κατέκτησε επτά πρωταθλήματα οδηγών, με αποτέλεσμα να είναι πρώτος στη σχετική λίστα. Και αν μέχρι σήμερα ο «Σούμι» είναι ο μοναδικός στο «κλαμπ» των «πιλότων» που μετρούν επτά τίτλους, η… κυριαρχία του απειλείται πλέον ξεκάθαρα, καθώς στη σεζόν του 2020, η «αυλαία» της οποίας ανοίγει στις 15 Μαρτίου στην Αυστραλία, ο Λιούις Χάμιλτον διεκδικεί το έβδομο πρωτάθλημα οδηγών στην καριέρα του.

Όμως, παράλληλα με την προσπάθειά του να στεφθεί για έβδομη φορά παγκόσμιος πρωταθλητής (σ.σ. έχει πανηγυρίσει τον τίτλο το 2008, το 2014, το 2015, το 2017, το 2018 και το 2019), ο 35χρονος Βρετανός έχει βάλει πλέον… πλώρη να γίνει από στατιστικής απόψεως ο κορυφαίος οδηγός στην ιστορία της Φόρμουλα Ένα. Και ο Χάμιλτον έχει ήδη αρχίσει να… παίρνει ρεκόρ, τα οποία μέχρι πρότινος «ανήκαν» στον Σουμάχερ, όπως αυτό για τις περισσότερες “pole position”, καθώς μετράει πλέον 88, έναντι 68 του Γερμανού.

Επόμενος «στόχος» είναι το ρεκόρ νικών του Σουμάχερ, καθώς, μπαίνοντας στη σεζόν του 2020, ο Βρετανός μετράει 84 επιτυχίες, επτά λιγότερες από τις 91 του Γερμανού. Και δεδομένου ότι ο Χάμιλτον έχει μέσο τουλάχιστον 10 νίκες ανά έτος από το 2014, μάλλον θα αποτελέσει έκπληξη εάν δεν έχει… προσπεράσει τον σπουδαίο Γερμανό στη σχετική λίστα στο τέλος του 2020. Στο μεταξύ, εάν πάρει τον τίτλο και το 2020, ο Βρετανός θα έχει την ευκαιρία να γίνει ο απόλυτος… άρχοντας στη Φόρμουλα Ένα, διεκδικώντας τον όγδοο τίτλο του το 2021, όταν τίθενται σε ισχύ οι νέοι κανονισμοί του πρωταθλήματος.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κάποια μικρότερης σημασίας στατιστικά στοιχεία, όπου ο Σουμάχερ αναμένεται να παραμείνει… βασιλιάς για κάποιον καιρό ακόμη, αν όχι για πάντα. Ένα από αυτά είναι, για παράδειγμα, το ρεκόρ ταχύτερων γύρων του Γερμανού με 77, την ώρα που ο Χάμιλτον έχει αυτή τη στιγμή 30 λιγότερους. Όμως, αν ο Βρετανός πάρει μέσα στις επόμενες σεζόν τα ρεκόρ σε “pole position”, νίκες και (κυρίως) τίτλους, δύσκολα θα μπορούσε να διαφωνήσει κάποιος με τον ισχυρισμό ότι ο Χάμιλτον είναι ο μεγαλύτερος οδηγός όλων των εποχών στη Φόρμουλα Ένα…

Η σύγκριση ανάμεσα στους δύο οδηγούς ενόψει του 2020 έχει ως εξής:


                                          Μίκαελ Σουμάχερ        Λιούις Χάμιλτον
Pole Positions                        :         68                     88
Νίκες                                 :         91                     84
Πρωταθλήματα                          :          7                      6
Ταχύτεροι γύροι                       :         77                     47
Χατ τρικ (pole, νίκη, ταχύτερος γύρος):         22                     15
Παρουσίες στο βάθρο                   :        155                    151
Πρώτη σειρά στην εκκίνηση             :        116                    145
Αγώνες εντός των βαθμών               :        221                    213
Γύροι στην πρωτοπορία                 :      5.111                  4.486
Τερματισμός στην πρώτη δεκάδα αγώνα   :        226                    216

 

Δ. Κοντογεώργος

©Πηγή: amna.gr

Loading