Πρόταση από τους Άραβες στη FIFA για Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια

Μια ριζοσπαστική πρόταση κατέθεσε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας στην FIFA προκειμένου να γίνεται το μουντιάλ κάθε δύο χρόνια.

Οδηγώντας ίσως σε «πόλεμο» FIFA και UEFA, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η ιταλική ιστοσελίδα calcioefinanza, μιας και η απαραίτητη αναπροσαρμογή του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού αγωνιστικού προγράμματος θα «αφαιρούσε» χώρο από τις ηπειρωτικές διοργανώσεις, όπως για παράδειγμα το EURO.

Ως συνήθως, το θέμα είναι οικονομικό, μιας και η FIFA συγκεντρώνει τη συντριπτική πλειονότητα των κερδών της στα χρόνια του Παγκόσμιου Κυπέλλου και η προοπτική διπλασιασμού αυτών των εσόδων μειώνοντας το χρονικό διάστημα, δεν μπορεί παρά να αποτελεί μέγα κίνητρο.

Όμως, πρόκειται για ένα εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο, αφού απαιτείται συμβιβασμός με τις ηπειρωτικές ομοσπονδίες, καθώς και με τους συλλόγους και τους παίκτες, οι οποίοι ήδη έχουν ένα βεβαρυμένο αγωνιστικό πρόγραμμα.

Το κύριο πρόβλημα θα ήταν μεταξύ UEFA και FIFA, αφού το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αντιπροσωπεύει σημαντική πηγή εσόδων για την UEFA, ακόμη και αν η «ναυαρχίδα» της παραμένει το Champions League, διοργάνωση της οποίας στερείται η FIFA.

Η CAF, η αφρικανική συνομοσπονδία, διεξάγει ήδη το Κύπελλο Εθνών Αφρικής κάθε δύο χρόνια. Η CONMEBOL, η συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής, διοργάνωνε το Κόπα Αμέρικα κάθε τέσσερα χρόνια ξεκινώντας από το 2007, πήγε στα δύο μεταξύ 2017 και 2019 και επεκτάθηκε σε τρία έτη μεταξύ 2021 και 2024. Η AFC, η ασιατική συνομοσπονδία, από το 2007 διοργανώνει το Κύπελλο Ασίας κάθε τέσσερα χρόνια, ενώ η OFC, η συνομοσπονδία της Ωκεανίας, έχει τη δική της διοργάνωση κάθε τέσσερα χρόνια.

Δείτε επίσης: Η Β. Κορέα μετά τους Ολυμπιακούς αποσύρεται και από το Μουντιάλ 2022 λόγω covid-19

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading