Κόουτς: «Οι Αγώνες θα είναι ασφαλείς για όλους»

Eννέα εβδομάδες απομένουν μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο –  Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) επιδίωξε σήμερα να καθησυχάσει τους φόβους στην Ιαπωνία ότι η διοργάνωση θα δημιουργήσει επιπλέον βάρος σε ένα σύστημα υγείας, το οποίο έχει ήδη πιεστεί από την πανδημία Covid-19.

Ολοκληρώνοντας μια τριήμερη συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν η Ολυμπιακή προετοιμασία και τα αντίμετρα για τον κορονοϊό, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περισσότερο από το 80% των κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού θα εμβολιαστούν πριν από τις 23 Ιουλίου, όταν αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Το κορυφαίο αθλητικό «ραντεβού», το οποίο αναβλήθηκε για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας της Covid-19, αντιμετωπίζει αυξανόμενες αντιδράσεις από το κοινό και, σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα, σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θέλει ακύρωση ή περαιτέρω αναβολή.

«Μπορώ να πω ότι είναι πλέον πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι αυτοί οι Αγώνες θα είναι ασφαλείς για όλους τους συμμετέχοντες και, κυρίως, ασφαλείς για τον λαό της Ιαπωνίας» δήλωσε, στο τέλος της συνάντησης, ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τζον Κόουτς, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις προετοιμασίες.

Πρόσθεσε ότι επιπλέον ιατρικό προσωπικό θα είναι μέρος των ξένων Ολυμπιακών αντιπροσωπειών, προκειμένου να υποστηρίξει ιατρικά περιστατικά και την εφαρμογή των αντιμέτρων για την Covid-19 στους Αγώνες.

Ο Τζον Κόουτς τόνισε επίσης ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά, ακόμη και αν το Τόκιο παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού, ενώ κάλεσε τους διοργανωτές να συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο καλά τη δουλειά τους, προκειμένου να καταστήσουν τους Αγώνες ασφαλείς για όλους.

Οι διοργανωτές έχουν επίσης μειώσει τον αριθμό των ατόμων που θα έρθουν στην Ιαπωνία ως μέρος των ξένων Ολυμπιακών αντιπροσωπειών, σε 78.000 από περίπου 180.000, όπως δήλωσε η Σέικο Χασιμότο, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Η Ιαπωνία έχει εμβολιάσει μόλις το 4,1% του πληθυσμού της, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των πλούσιων χωρών του κόσμου.

Σε αντίθεση με ορισμένες άλλες χώρες-μέλη του G7 που αρχίζουν να τερματίζουν τα μέτρα καραντίνας, μεγάλο μέρος της Ιαπωνίας παραμένει σε κάτασταση έκτακτης ανάγκης, εν μέσω ενός τέταρτου κύματος κρουσμάτων.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, η χώρα του οποίου θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, σχεδιάζει να παραστεί στην τελετή έναρξης των Αγώνων του Τόκιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ.

Δείτε επίσης: Κόουτς: «Το Ολυμπιακό Χωριό πρέπει να είναι το ασφαλέστερο μέρος του Τόκιο»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading