Αυγενάκης: «Ορισμένοι φέρονταν λες και ο αθλητισμός ήταν ιδιοκτησία τους»

Συνέντευξη του Λευτέρη Αυγενάκη φιλοξενείται στην εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής”. 

Μιλώντας για τις τελευταίες καταγγελίες για οικονομική αδιαφάνεια, για κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις διεθνών αθλητών, ο κ. Αυγενάκης ήταν ξεκάθαρος: «Είμαστε κάθετοι σε αυτό. Δεν θα αφήσουμε να συμβαίνουν ούτε κακοδιαχείριση ούτε κακοποιήσεις. Ορισμένοι φέρονταν λες και ο αθλητισμός ήταν ιδιοκτησία τους. Αυτό πλέον αλλάζει. Έχουμε, όντως, ακούσει αρκετά. Αλλά είναι διαφορετικό να το ξέρεις, με το να το λες έχοντας τη συναίνεση του άλλου.
Εμείς από τη δική μας πλευρά θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε και όταν μας ζητηθεί. Στέλνουμε κάθε καταγγελία στην εισαγγελία. Δεν θέλουμε όμως να φτάσουμε και στην υπερβολή. Λέμε ναι στον υγιή αθλητισμό, τη βάση που στηρίζει την κοινωνία.
Φυσικά, δεν βάζουμε στο ίδιο καζάνι όλους τους παράγοντες, σίγουρα όμως δίνουμε το δικαίωμα της συμμετοχής σε νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν και έχουν σύγχρονες αντιλήψεις».

Αναφερόμενος στην επάνοδο του Θοδωρή Ζαγοράκη στις τάξεις των ευρωβουλευτών της ΝΔ και στην πρόθεση του τελευταίου να διεκδικήσει την ηγεσία της ΕΠΟ, είπε: «Ο Ζαγοράκης μπορεί να προσφέρει πολλά. Να προωθήσει τις αλλαγές που απαιτούνται, έχει τον σεβασμό όλης της κοινωνίας του ποδοσφαίρου και είναι στοιχείο ενωτικό».

-Ναι, αλλά οι ισχυροί τον εμπιστεύονται;
«Αυτή τη φορά όλοι έχουν αντιληφθεί πού βρισκόμαστε. Και πώς είναι η κατάσταση με FIFA και UEFA. Υπάρχει η ολιστική μελέτη που έστειλαν και θα την εφαρμόσουμε στο ακέραιο.

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος. Θέλουμε ένα υγιές ποδόσφαιρο, ένα προϊόν που θα ανέβει στα μάτια όλου του κόσμου. Θα αναβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό. Οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν. Έχει φτάσει πλέον η ώρα και πιστεύω ότι υπάρχει ενότητα σε αυτό το κομμάτι. Δεν μπορεί κανείς πια να αντικρίζει καταστάσεις νοσηρές όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά σε όλον τον αθλητισμό».

-Θα έλεγα ότι φαίνεται πως επιδιώκετε να μπουν πρώην αθλητές στις ομοσπονδίες.

«Το καταφέραμε. Το θέλαμε. Είναι η επιτυχία μας να δραστηριοποιηθούν Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιοι Πρωταθλητές. Στην άρση βαρών, στον ΣΕΓΑΣ, στον υγρό στίβο, στο μπάσκετ, στην πάλη, στο ταε κβο ντο που ανακοίνωσε ο Μουρούτσος».

-Ναι, αλλά ποιος λέει ότι οι παλαίμαχοι αθλητές θα είναι καλοί και στο διοικείν;

«Το μοντέλο της νέας διοίκησης θα είναι διαφορετικό και προφανώς περισσότερο λειτουργικό. Οι ομοσπονδίες δεν θα έχουν το στυλ του ενός ανδρός αρχή. Μακριά από εμάς η λογική του προεδρικού μοντέλου. Ούτε θα υπάρχουν τα συμβούλια με το λεγόμενο 100-0. Τι εννοώ: εάν στις εκλογές οι υποψήφιοι πρόεδροι (όσοι κι αν είναι) συγκεντρώσουν πάνω από 25%, αυτόματα θα μπουν στο συμβούλιο.
Αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, οι ικανοί υποψήφιοι δεν αποκλείονται. Δεύτερον, η αντιπολίτευση θα είναι ισχυρή.
Μας νοιάζει η διαφάνεια, η νομιμότητα και η μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση των σωματείων, σύμφωνα πάντα με το μητρώο που έχει δημιουργηθεί».

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο

-Μιας και η αναφορά στο ποδόσφαιρο, κύριε υπουργέ, πού θα παίζει η εθνική ομάδα; Στη Ριζούπολη;

«Όχι. Στο ΟΑΚΑ. Με την ευκαιρία θέλω να τονίσω ότι το Παγκρήτιο πολύ σύντομα δεν θα έχει την εικόνα που όλοι γνωρίζουν. Θα είναι πολύ καλύτερο. Προσβάσιμο σε όλους. Με κονδύλι 3 εκατ. ευρώ. Ένα σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο που έχουμε ανάγκη».

-Όπως άλλωστε και τις υπόλοιπες ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Κάποιες μαραζώνουν κοντά 17 χρόνια μετά την τέλεση των Αγώνων. Βλέπω, για παράδειγμα, συχνά το γήπεδο του Μπιτς Βόλεϊ στις Τζιτζιφιές.

«Μα δεν ανήκει σε μας. Θα μιλήσουμε για όσες μας ανήκουν. Θέλουμε με πολλή δουλειά σε έναν χρόνο τους περίπου 17.000 αθλούμενους ή περιπατητές στο Ολυμπιακό Στάδιο, να τους διπλασιάσουμε. Να είναι και πάλι σύμβολο του αθλητισμού για την πατρίδα μας. Ένα τοπόσημο. Αναβαθμίζονται οι πισίνες. Θα υπάρχει το σπίτι του χάντμπολ στο ΟΑΚΑ.

Το Ολυμπιακό Χωριό είναι εγκαταλελειμμένο, αλλά το φτιάχνουμε. Τα Λιόσια το ίδιο. Θα είναι έδρα της ΚΑΕ ΑΕΚ και επτά μαχητικών αθλημάτων. Με οφέλη για όλες τις πλευρές και κυρίως για όλον τον κόσμο παντού. Όπως θα συμβεί και στον Άγιο Κοσμά. Το ΣΕΦ πλέον είναι ολότελα άλλο Στάδιο. Το σπουδαιότερο; Είναι φωτεινό. Φιλικό. Το βράδυ μπορείς να περπατήσεις και θα αθληθείς».

-Με δεδομένη την κουβέντα για τους Ολυμπιακούς, στο Τόκιο θα πάμε και αν ναι, πρόκειται να κάνουν εμβόλια οι Έλληνες αθλητές;

«Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας σκοπεύουμε να γίνει αυτό. Να προηγηθούν οι αθλητές των ολυμπιακών και των παραολυμπιακών αθλημάτων».

©Πηγή: amna.gr

Loading