Αυξημένο κατά 2,1 δισ ευρώ το κόστος του Τόκυο 2020

Οι Ιάπωνες διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, ανακοίνωσαν ότι η κορυφαία αθλητική γιορτή του πλανήτη, που αναβλήθηκε για το καλοκαίρι του 2021 λόγω του κορονοϊού, θα κοστίσει τουλάχιστον 267 δισεκατομμύρια γιεν (σ.σ. 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ) περισσότερα από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, ανακοίνωσε ότι αυτό το ποσό, προκύπτει από το λειτουργικό κόστος που σχετίζεται με την αναβολή (171 δισεκατομμύρια γιεν) και από τον οικονομικό αντίκτυπο των μέτρων κατά της Covid-19 που θα τεθούν σε εφαρμογή για τους Αγώνες (96 δισεκατομμύρια γιεν). Το κόστος θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς το Τόκιο 2020 δήλωσε ότι ετοιμάζει έναν πρόσθετο αποθεματικό προϋπολογισμό 27 δισεκατομμυρίων γιεν για να καλύψει αυτές τις δαπάνες.

Το πρόσθετο κόστος των 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε σύγκριση με τα 1.350 δισεκατομμύρια γιεν (11 δισεκατομμύρια ευρώ) που είχαν προϋπολογισθεί πριν από την πανδημία, αφορά σε περίπου 200 μέτρα εξοικονόμησης (μείωση του αριθμού των προσφερόμενων εισιτηρίων, μείωση των μασκότ , ακύρωση εκδηλώσεων για το καλωσόρισμα των αθλητών κ.α.). Η εξοικονόμηση φθάνει στα περίπου 234 εκατομμύρια ευρώ από την… απλοποίηση στις Ολυμπιακές και Παραολυμπιακές εκδηλώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το αυξημένο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, θα κατανεμηθεί μεταξύ της ιαπωνικής κυβέρνησης, του Δήμου του Τόκιο και της ιαπωνικής οργανωτικής επιτροπής.

Γ. Διακογιάννης

©Πηγή: amna.gr

Loading