«Αυτό που συνέβη στον Ερικσεν θα σώσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων»

Συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Gazzetta dello Sport παραχώρησε ο Κάρλο Παπόνε επικεφαλής της Μονάδας Κλινικής Αρρυθμιολογίας.

Ο καθηγητής μίλησε για την ανακοπή καρδιάς που υπέστη ο Έρικσεν, σημειώνοντας πως έχει δει πολλές περιπτώσεις σαν αυτήν.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Αυτό που συνέβη στον Κριστιάν Ερικσεν θα σώσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, επειδή άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για τον κίνδυνο ξαφνικού θανάτου στον αθλητισμό και για την ιδέα ότι ακόμη και ένα φαινομενικά υγιές άτομο, ακόμη και ένας ποδοσφαιριστής, μπορεί να υποστεί καρδιακή ανακοπή.

Η κύρια αιτία καρδιακής ανακοπής είναι η στεφανιαία νόσος. Αναφέρομαι σε καρδιακή προσβολή, η οποία, ωστόσο, συνήθως συμβαίνει μετά την ηλικία των 50 ετών.

Σήμερα μιλάμε για καρδιακή ανακοπή σε έναν πολύ νεαρό επαγγελματία αθλητή. Και σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να είναι μια γενετική ασθένεια. Εμείς στο DNA μας έχουμε γράψει πόσο καιρό θα διαρκέσει η ζωή μας και πότε θα σταματήσει.

Στη συνέχεια, υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να επιταχύνουν ή να καθυστερήσουν αυτό το συμβάν, αλλά όλα είναι γραμμένα. Γι αυτόν τον λόγο, θα ήταν σκόπιμο για νέους που έχουν οικογενειακό ιστορικό να κινδυνεύουν όχι μόνο να πραγματοποιήσουν το ηλεκτροκαρδιογράφημα και το ηχοκαρδιογράφημα, αλλά και να εμβαθύνουν σε γενετικές εξετάσεις, να κάνουν μια μαγνητική τομογραφία και πάνω απ’ όλα να εξεταστεί το ηλεκτροκαρδιογράφημα πολύ πιο σε βάθος από ειδικούς.

Σήμερα οι γιατροί αθλητισμού, οι οποίοι είναι αυτοί που παρέχουν πιστοποίηση για την άσκηση του αθλητισμού, είναι πολύ καλοί και ικανοί στις λεγόμενες ορθοπεδικές ασθένειες. Δεν είναι δουλειά τους να ερευνούν πτυχές που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις. Και αυτό είναι μια ανωμαλία», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Σίγουρα ο ξαφνικός θάνατος δεν προκαλείται πάντα από γενετικές ασθένειες, ασθένειες καρδιακών μυών ή μεταβολικές ασθένειες.

Οι διατροφικές συμπεριφορές και συγκεκριμένες καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν. Σήμερα, αυτοί οι αθλητές καλούνται να παίξουν απαιτητικούς αγώνες σε διάστημα δύο ή τριών ημερών, με τεράστια κατανάλωση θρεπτικών ουσιών όχι μόνο για ολόκληρο το σώμα, αλλά ειδικά για την καρδιά. Και συχνά η δίαιτα αυτών των αθλητών είναι πολύ πλούσια ή πολύ χαμηλή σε σάκχαρα ή υπερβολική σε πρωτεΐνες. Όλες αυτές οι διατροφικές ανωμαλίες μπορούν να προδιαθέσουν σε αρρυθμίες.

Υπάρχουν αθλητές που τους αρέσει να πίνουν ένα λίτρο τσάι, καφέδες ή ποτά με βάση την ταυρίνη πριν από τον αγώνα. Αλλά όλες αυτές οι ουσίες είναι δυνητικά αρρυθμιογόνες, αλλάζουν τον μεταβολισμό της καρδιάς, μπορούν να προκαλέσουν αρρυθμίες.

Κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα στους 35 βαθμούς υπάρχει απώλεια θρεπτικών ουσιών και ηλεκτρολυτών, ειδικά καλίου. Ο συνδυασμός κακής συμπεριφοράς, υπερβολικής σωματικής δραστηριότητας και απώλειας ηλεκτρολυτών είναι ένα θανατηφόρο κοκτέιλ που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανακοπή», συνέχισε.

«Αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ της Δανίας και της Φινλανδίας συμβαίνει τουλάχιστον 30 χιλιάδες φορές το χρόνο στην Ιταλία, 400 χιλιάδες φορές το χρόνο στην Ευρώπη και 4-5 εκατομμύρια φορές στον κόσμο. Υπάρχουν οικογένειες που καταστράφηκαν από ξαφνικό θάνατο.

Δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για τον αθλητισμό, αλλά και πώς να συμπεριφερόμαστε για να αποτρέψουμε τη διακοπή της ζωής μας κατά τη διάρκεια του αθλητισμού. Ο υποδόριος απινιδωτής που εμφυτεύτηκε στον Ερικσεν είναι μια εξαιρετική τεχνολογία που δεν θεραπεύει την ασθένεια, η οποία επιμένει, αλλά παρεμβαίνει όταν αυτή η ασθένεια εξελίσσεται σε καρδιακή ανακοπή: απλώς προκαλώντας ηλεκτροπληξία, αυτός ο απινιδωτής αποκαθιστά τον καρδιακό ρυθμό και ξαναζωντανεύει. Ήταν μια τυπική θεραπεία για πάνω από τριάντα χρόνια, μόνο στην Ιταλία 50.000 εμφυτεύονται ετησίως, μερικά εκατομμύρια στον κόσμο.»

Δείτε επίσης: Μοράτα: «Στην Iσπανία η κριτική είναι δωρεάν»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Loading