Το Μουντιάλ των Μέσι, Ρονάλντο και Νεϊμάρ

Του Μ. Ιωαννίδη

Το παγκόσμιο κύπελλο  είναι η κορυφαία διοργάνωση με την παρουσία των σπουδαιότερων ποδοσφαιριστών του κόσμου.

Στη Ρωσία όμως ξεχωρίζουν τρεις ποδοσφαιριστές που θέλουν πάση θυσία να γευτούν τη χαρά της κατάκτησης του τίτλου, καθώς  απουσιάζει από τη συλλογή τους και είναι οι κορυφαίοι του πλανήτη.

Kριστιάνο Ρονάλντο: Ο βασιλιάς της Πορτογαλίας

Ο Ρονάλντο ξεκίνησε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο το Μουντιάλ πετυχαίνοντας χατ-τρικ και δείχνοντας πόσο πολύ θέλει να πετύχει ακόμα μια σπουδαία διάκριση με την εθνική του ομάδα, μετά την κατάκτηση του Εuro.

Έχει στην κατοχή του πέντε Χρυσές Μπάλες, περισσότερες από κάθε άλλον ευρωπαίο ποδοσφαιριστή και είναι ο πρώτος Ευρωπαίος στην ιστορία που κέρδισε τέσσερα Χρυσά Παπούτσια. Ακόμη, έχει κερδίσει 25 τρόπαια στην καριέρα του, συμπεριλαμβανομένων πέντε πρωταθλημάτων, πέντε Τσάμπιονς Λιγκ και ενός Euro. Κατέχει το ρεκόρ με τα περισσότερα επίσημα γκολ που σημειώθηκαν στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (395), στο Τσάμπιονς Λιγκ (120) και στο Euro (9), όπως επίσης και τα περισσότερα γκολ που σημειώθηκαν σε μια σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ (17). Μέχρι σήμερα έχει πετύχει πάνω από 650 γκολ.

Στην Ισπανία, ο Ρονάλντο έχει κερδίσει 14 τρόπαια, μεταξύ των οποίων δύο τίτλοι της Λα Λίγκα, τέσσερις τίτλοι του Τσάμπιονς Λιγκ, δύο ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ και τρεις παγκόσμιες διοργανώσεις FIFA Club. Aκόμη, κατέχει το ρεκόρ με τα περισσότερα xατ-τρικ στην ιστορία της Λα Λίγκα (34) και τα περισσότερα σε μια σεζόν (8) το 2014-15. Επιπρόσθετα, είναι o μόνος παίκτης που έχει σκοράρει 30+ γκολ σε έξι διαδοχικές σεζόν στη Λα Λίγκα. Το 2014, ο Κριστιάνο έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που έφτασε τα 200 γκολ, σε μόλις 178 αγώνες. Το 2015, έγινε ο πρώτος σκόρερ της Ρεάλ Μαδρίτης.

Σε εθνικό επίπεδο το 2015 ανακηρύχθηκε, από την πορτογαλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ως ο κορυφαίος Πορτογάλος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Για την ιστορία, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα της πατρίδας του το 2003, σε ηλικία 18 χρόνων. Είναι ο πρώτος σκόρερ της Πορτογαλίας, αλλά και πρώτος σε συμμετοχές, με πάνω από 140 σε 7 τουρνουά.

Λιονέλ Μέσι: Του λείπει μόνο ένα παγκόσμιο κύπελλο

Ο Λιονέλ Μέσι θέλει να κερδίσει αυτό το Μουντιάλ όσο τίποτα άλλο και φιλοδοξεί, μαζί με τους συμπαίκτες του, να κατακτήσουν το πολυπόθητο τρόπαιο. Άλλωστε είναι το μοναδικό που λείπει από την πλούσια συλλογή του. Το χαμένο πέναλτι στον αγώνα με την Ισλανδία τον έχει πεισμώσει ακόμα περισσότερο.

Ο Μέσι είναι ο καλύτερος σκόρερ της Πριμέρα Ντιβισιόν και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στη διάρκεια μίας σεζόν και πρώην κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ, διοργάνωση στην οποία έχει κατακτήσει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ τέσσερις συνεχόμενες σεζόν, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στη διοργάνωση. Είναι, μαζί με τον Μίροσλαβ Κλόζε, ο δεύτερος καλύτερος σκόρερ του 21ου αιώνα σύμφωνα με την IFFHS και ο πρώτος σκόρερ της ιστορίας σε διάστημα ενός ημερολογιακού έτους, έχοντας προσπεράσει τους Γκερντ Μίλερ και Πελέ σύμφωνα με το Guinness World Records.

Μεταξύ των αρκετών τίτλων που έχει κατακτήσει, περιλαμβάνονται τέσσερα Τσάμπιονς Λιγκ, εφτά πρωταθλήματα Ισπανίας, τρία ευρωπαϊκά σούπερ καπ, δύο παγκόσμια κύπελλα συλλόγων, ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και ένα παγκόσμιο κύπελλο U-20. Είναι  ο αλλοδαπός ποδοσφαιριστής με τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία της Μπαρτσελόνα.

Χάρη στις επιδόσεις του, ο Μέσι αναδείχτηκε καλύτερος παίκτης της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα από το περιοδικό World Soccer και καλύτερος παίκτης στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ τα τελευταία 20 χρόνια από την UEFA. Έχοντας λάβει 5 φορές τον τίτλο του κορυφαίου παίκτη της χρονιάς στον κόσμο από τη FIFA (συνεχόμενες 2009 με 2012 και το 2015), άλλες 2 για την Ευρώπη (2009 και 2015), από μία του πολυτιμότερου σε παγκόσμιο κύπελλο (Βραζιλίας 2014) και Κόπα Αμέρικα (Χιλής 2015), ο Αργεντίνος είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες ατομικές διακρίσεις στην ιστορία του αθλήματος.

Νεϊμάρ: Θέλει τη ρεβάνς για τη Βραζιλία

Σε έναν γαλαξία αστέρων που διαθέτει η εθνική Βραζιλίας ο Νεϊμάρ είναι το πιο λαμπρό αστέρι.  Ο ίδιος τόνισε ότι επιθυμεί μαζί με τους συμπαίκτες του να «ξεπλύνουν» την ντροπή του προηγούμενου χαμένου Μουντιάλ που έγινε στη χώρα τους.

Το 2012, το περιοδικό «Sports Pro» τον χαρακτήρισε ως τον πιο εμπορεύσιμο αθλητή στον κόσμο. Στην ηλικία των 19 χρόνων ο Νεϊμάρ κέρδισε το βραβείο ως ποδοσφαιριστής της χρονιάς της Νότιας Αμερικής για το 2011. Την ίδια χρονιά ήταν υποψήφιος και για τη Χρυσή Μπάλα, όπου κατετάγη 10ος, όπως επίσης και για το βραβείο FIFA Πούσκας, το οποίο κέρδισε.

Ο Νεϊμάρ εντάχθηκε στη Σάντος το 2003. Μετά την άνοδό του μέσα από τις τάξεις της ομάδας, προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα στην οποία και αγωνίστηκε μέχρι το Μάιο του 2013.  Ακολούθησε η  Μπαρτσελόνα και πλέον η Παρί Σεν Ζερμέν.  Έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Σάντος το 2009 και ψηφίστηκε ως ο καλύτερος νέος παίκτης εκείνης της χρονιάς στο Καμπεονάτο Παουλίστα. Ακολούθως ψηφίστηκε ως ο καλύτερος παίκτης της Σάντος το 2010 στο Καμπεονάτο Παουλίστα και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ για το 2010 στο κύπελλο Βραζιλίας, στο οποίο πέτυχε 11 γκολ. Το 2010 ολοκλήρωσε τη σεζόν με 42 γκολ σε 60 παιχνίδια. Την επόμενη χρονιά (2011) ο Νεϊμάρ αναδείχθηκε και πάλι καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος, καθώς η ομάδα του διατήρησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας και κέρδισε το Κόπα Λιμπερταδόρες, στο οποίο ο Νεϊμάρ σημείωσε 6 γκολ σε 13 εμφανίσεις.

Στις 10 Αυγούστου το 2010, στην ηλικία των 18 ετών, έκανε το ντεμπούτο του για τη Σελεσάο σε έναν φιλικό αγώνα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Σκόραρε με κεφαλιά, συμβάλλοντας στη νίκη της Βραζιλίας με 2-0. Με τη φανέλα της εθνικής ομάδας ήταν ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος 2011 της Νότιας Αμερικής Νέων με εννέα γκολ, μεταξύ των οποίων δύο στον τελικό απέναντι στην Ουρουγουάη που έληξε 6-0, βοηθώντας τη Βραζιλία να κατακτήσει τον 11ο τίτλο της στη διοργάνωση.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Loading