Μουντιάλ: Οι έλεγχοι ντόπινγκ θα γίνονται μόνο από τη FIFA

Οι Ρώσοι δεν θα έχουν καμία πρόσβαση στις διαδικασίες ελέγχου ντόπινγκ στο επικείμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, την ίδια ώρα που η FIFA προσπαθεί να καθησυχάσει τις ομάδες ότι τα δείγματα δεν μπορούν να αλλοιωθούν, όπως δήλωσε τουλάχιστον ο πρόεδρος της ιατρικής επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Μισέλ Ντι Χιούζ στην εφημερίδα Times.

Να σημειωθεί ότι μια έκθεση του 2016 που ανέθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-Ντόπινγκ (WADA) και καταρτίστηκε από τον Καναδό αθλητικό δικηγόρο Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 1000 Ρώσοι αθλητές συμμετείχαν σε μια συνωμοσία απόκρυψης των δοκιμών ντόπινγκ για πέντε χρόνια.

Το ποδόσφαιρο ήταν μεταξύ των αθλημάτων που εμπλέκονται στην έρευνα και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ανησυχεί ενόψει του Μουντιάλ.

“Στη Ρωσία θα γίνουν όλα με ευθύνη της FIFA”

«Η βασική μου προϋπόθεση ήταν να τονίσω την πολιτική που πρέπει να υπάρχει απέναντι στον ντόπινγκ και ότι στη Ρωσία όλα θα γίνουν από την αρχή μέχρι το τέλος με την ευθύνη της FIFA χωρίς να υπάρξει ρωσική παρέμβαση» δήλωσε ο Ντι Χιουζ στους Times.

«Αυτό σημαίνει ότι οι ειδικοί συνοδοί που θα παίρνουν τους παίκτες από το γήπεδο για να τους υποβάλουν στον έλεγχο θα οριστούν από την FIFA και δεν θα είναι Ρώσοι» πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία αναγνώρισε ορισμένα από τα συμπεράσματα της έκθεσης ΜακΛάρεν αλλά έχει αρνηθεί επανειλλημμένα την ύπαρξη ενός επιδοτούμενου από το κράτος πρόγραμμα ντόπινγκ.

Ο Ντι Χιουζ δήλωσε ότι οι παίκτες που θα πάρουν μέρος στο Μουντιάλ από τις 14 Ιουνίου μέχρι τις 15 Ιουλίου εκτός από τον ειδικό συνοδό θα μπορούν να έχουν μαζί τους και έναν γιατρό που θα προτείνουν οι εθνικές τους Ομοσπονδίες.

«Οι παίκτες θα μεταφέρονται σε αίθουσα ελέγχου ντόπινγκ όπου θα υπάρχουν μόνο δύο γιατροί της FIFA και κανένας άλλος» προσθέτει ο Ντι Χιουζ και καταλήγει: «Όλα θα σφραγιστούν και θα τεθούν υπό έλεγχο από το εργαστήριο στη Λοζάνη».

Πηγή: Reuters

Loading