Γιατί πρώην πρόεδρος της Μπαρτσελόνα βρίσκεται στη φυλακή;

Γιατί πρώην πρόεδρος της Μπαρτσελόνα βρίσκεται στη φυλακή; Ο Σάντρο Ροσέλ κατηγορείται για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και σήμερα βρίσκεται σε ένα κελί υπό αντίξοες συνθήκες…

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Συνελήφθη τον περασμένο Μάιο στη Βαρκελώνη. Φέρεται να ήταν, μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βραζιλίας, Ρικάρντο Τεϊξέιρα, οι εγκέφαλοι ενός καλοστημένου κυκλώματος που εκμεταλλευόταν με παράνομο τρόπο δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης αγώνων της «σελεσάο».

Οι δύο άνδρες φέρονται να έχουν λάβει παράνομα υπέρογκα ποσά (μπορεί να φτάνουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ), τα οποία διοχέτευαν σε λογαριασμούς τους σε… οικονομικούς παράδεισους.  H FIFA έχει ζητήσει ενημέρωση από τις ισπανικές αρχές, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο είναι… παρακλάδι του μεγάλου κυκλώματος διαφθοράς που δρούσε στο εσωτερικό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και οδήγησε στην παραίτηση ακόμα και τον Σεπ Μπλάτερ.

Η Μπαρτσελόνα, πρόεδρος της οποίας ήταν από το 2010 ως το 2014, αποκήρυξε τον Ροσέλ, ο οποίος προσπαθεί να βρει το… δίκιο (;) του επιμένοντας ότι δεν έχει κάνει (τουλάχιστον όχι όλα) όσα τον κατηγορούν.

Ο 54χρονος οδηγήθηκε στη φυλακή αμέσως με την απολογία του, καθώς δεν έπεισε ότι αν μείνει ελεύθερος μέχρι τη δίκη του δεν θα πράξει τα ίδια αδικήματα.

Εφιάλτης και άθλιες συνθήκες

Ρεπορτάζ της καταλανικής εφημερίδας «Mundo Deportivo» κάνει λόγο για τον «εφιάλτη» τον οποίο ζει ο Ροσέλ στη φυλακή Soto del Real της Μαδρίτης.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του «ο Ροσέλ είναι εξαντλημένος σωματικά και ψυχικά. Κάθε φορά που τον βλέπω έχει όλο και λιγότερες δυνάμεις. Τα βράδια κοιμάται πολύ χοντρά ντυμένος φορώντας ένα άνορακ, καθώς δεν υπάρχει θέρμανση. Οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους -5 βαθμούς Κελσίου και η θέρμανση λειτουργεί μόνο δύο ώρες την ημέρα. Έχει ζητήσει από τους συγγενείς του να του αγοράσουν ισοθερμικά ρούχα για να μπορεί να αντέξει το κρύο».

O νομικός εκπρόσωπος του πρώην προέδρου της Μπαρτσελόνα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς μάλιστα η προφυλάκιση έχει φτάσει τους εννέα μήνες, ενώ δεν είθισται να υπερβαίνει τους τρεις.

Loading