Υπουργός Περιβάλλοντος: Λιγότερα δημοτικά τέλη για όσους πολίτες κάνουν ανακύκλωση

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας μίλησε στον ΑΝΤ1 για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και έκανε λόγο για λιγότερα δημοτικά τέλη με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τον νέο κύκλο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και θα παραμείνει ανοιχτή για3 με 4 εβδομάδες. Επιπλέον οι επιδοτούμενοι θα επιλέγονται με σβάση συγκεκριμένα κριτήρια.

Συγκεκριμένα τα κριτήρια αυτά είναι:

-Εισοδηματικά και ποσοστό επιδότησης

-Παλαιότητα του κτηρίου

-Πόσα μέλη μένουν κάτω από τη στέγη

-Άλλα κριτήρια: μέλη με αναπηρία

Εκτός από του επιλέγοντες, θα υπάρχουν και οι επιλαχόντες, οι οποίοι θα επιλεγούν με την αύξηση του κονδυλίου.

Στις παρεμβάσεις για τους δασικούς χάρτες αναφέρθηκε επίσης ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Έχει ήδη δοθεί παράταση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ο ίδιος ενημέρωσε ότι «μπορεί να δώσουμε κι άλλη παράταση».

Για τη διαχείριση των αποβλήτων, ο υπουργός είπε πως, «θάβουμε το 80% των αστικών απορριμμάτων, ανακυκλώνουμε το 20%, όταν η Ευρώπη ανακυκλώνει πάνω από το 50% και θάβει κάτω από το 25%».

Σύμφωνα με το πλάνο διαχείρισης των αποβλήτων, όσα από αυτά είναι κατάλληλα θα προωθούνται σε δομές, όσα δεν είναι για κατανάλωση από άνθρωπο για ζωοτροφές και τα υπόλοιπα για κομποστοποίηση.

Ανακοίνωσε επίσης πως θα υπάρξουν χωριστοί κάδοι διαλογής στα σχολεία, με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών.

Τέλος, θέλοντας να δώσει ένα κίνητρο στους πολίτες να στραφούν πρς την ανακύκλωση είπε πως πρόκειται να επιβραβεύονται όσοι την κάνουν, πληρώνοντας λιγότερα δημοτικά τέλη. «Θα υπάρχουν μηχανισμοί και θα πληρώνουν λιγότερα δημοτικά τέλη» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης: Ομιλία Αυγενάκη στη Βουλή: “Οφείλουμε να τους διασφαλίσουμε ένα υγιές και ασφαλές αθλητικό περιβάλλον”

Loading