ΥΠΕΞ για τουρκική γεώτρηση: «Η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο»

Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο καλεί την Τουρκία το ΥΠΕΞ, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη (21/4) για την παράνομη τουρκική γεώτρηση στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής ΑΟΖ.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την νέα εξαγγελθείσα παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μάλιστα σε οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί διά μέσου των νομίμων προβλεπόμενων διαδικασιών σε ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Όπως εξηγεί στη συνέχεια το υπουργείο Εξωτερικών, «πρόκειται για μια ακόμη πρόκληση που περιφρονεί τις εκκλήσεις της ΕΕ και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνει δε, για πολλοστή φορά, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, καθώς και τον χαρακτηρισμό της ως τον κατεξοχήν παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή».

Το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει, επίσης, ότι «η επανάληψη και η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές δεν παράγουν δίκαιο, ούτε δημιουργούν τετελεσμένα» και καταληγει εκφράζοντας τη συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και απόλυτη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε εκ νέου την Τουρκία να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο και να αποστεί από ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην κοινή μας γειτονιά», αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου.

Δείτε ακόμη: Αυστηρότερα μέτρα ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Loading