ΥΠΕΞ Αυστρίας: «Η Τουρκία περιφρονεί κάθε σύμβαση και προκαλεί την Ευρώπη»

Την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο και την ταυτόχρονη οργή των Ευρωπαίων εταίρων για τις τουρκικές προκλήσεις εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Βερολίνο.

«Η Τουρκία περιφρονεί κάθε σύμβαση και προκαλεί την Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σάλενμπεργκ, ζητώντας μια «πραγματικά θεμελιώδη» συζήτηση για την Τουρκία και προσθέτοντας ότι «πρέπει να ξυπνήσει και ο τελευταίος ονειροπόλος στην Ευρώπη» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως «απόλυτα ουσιώδη» την αλληλεγγύη της ΕΕ προς Ελλάδα και Κύπρο.

«Η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η Νότια Σινική Θάλασσα»

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ επισήμανε παράλληλα: «Η Τουρκία περιφρονεί κάθε σύμβαση και προκαλεί την Ευρώπη και είναι σαφές ότι η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η Νότια Σινική Θάλασσα και δεν πρέπει να επιτρέψουμε τα πράγματα εκεί να εξελιχθούν έτσι. Το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να αποτελεί τη βάση και είμαι υπέρ του να διεξαγάγουμε μια πραγματικά θεμελιώδη συζήτηση για την Τουρκία».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε ένα “reality check” και η ΕΕ πρέπει να δείξει μια σαφή στάση, όταν η Άγκυρα συμπεριφέρεται έτσι και παρουσιάζει τέτοια ρητορική και τέτοια μέτρα, όπως αυτή τη στιγμή».

Όταν ρωτήθηκε εάν η Τουρκία παραβιάζει με τις ενέργειές της το Διεθνές Δίκαιο, ο κ. Σάλενμπεργκ ανέφερε ότι χρειάζεται διάλογος μεταξύ των πλευρών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Τουρκία δεν συμμετέχει στις σχετικές συμβάσεις. «Αυτό είναι απλά γεγονός. Και στο Δίκαιο της Θάλασσας, αυτό το γνωρίζουμε, το ζήτημα π.χ. πού τελειώνει η επικράτεια, είναι αμφιλεγόμενο, αλλά ο τρόπος με τον οποίον προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα…, έχει κανείς την εντύπωση ότι έχουμε μια όλο και μεγαλύτερη πυριτιδαποθήκη και πρέπει να τραβήξουμε το φυτίλι. Ο αριθμός των πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο αυτή τη στιγμή σχεδόν αναγκαστικά δείχνει ότι θα υπάρξουν κάποτε περιστατικά και αυτό βρίσκεται μπροστά στην πόρτα μας. Για αυτό, για άλλη μια φορά, καταστάσεις όπως τις βλέπουμε στην Νότια Σινική Θάλασσα δεν θέλουμε να τις δούμε να επαναλαμβάνονται στη Μεσόγειο», ήταν τα λόγια του.

Δείτε επίσης: Συνάντηση Δένδια – Στόλτενμπεργκ

Loading