Βλάσης: “Η κυβέρνηση έθεσε ψηλά στις προτεραιότητές της τα θέματα των ομογενών”

Τι ανέφερε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με εκπροσώπους ελληνικών κοινοτήτων της Λατινικής Αμερικής, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κώστας Βλάσης.

«Η κυβέρνηση έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητες της τα θέματα των ομογενών» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Ο Κώστας Βλάσης, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με εκπροσώπους ελληνικών κοινοτήτων της Λατινικής Αμερικής, στην αρχική του τοποθέτηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, έδωσε έμφαση στο σχέδιο δράσης για την Ομογένεια, με βαρύτητα στους τρεις κύριους άξονες: ψηφιοποίηση προξενικών υπηρεσιών, ελληνόγλωσση εκπαίδευση και δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, χωρίς περιορισμούς.

Πιο ειδικά, επισημαίνεται πως ο Κώστας Βλάσης κάνοντας μνεία στην εξαιρετική συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, αναφέρθηκε σε εφαρμογές οι οποίες αναπτύσσονται σταδιακά στα προξενεία, όπως το MyConsulLive, το οποίο δίνει τη δυνατότητα προξενικής εξυπηρέτησης εξ αποστάσεως με άμεση διαθεσιμότητα ραντεβού, αφού και το ψηφιακό ρομπότ (chatbot), ένα πολύ-εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο δίνει αυτόματες απαντήσεις σε ένα ευρύτατο φάσμα προξενικών θεμάτων επί 24ώρου βάσεως.

Αναφορικά με τα εκπαιδευτικά θέματα, ο υφυπουργός στάθηκε στις υπαρκτές ανάγκες να πληρωθούν οι θέσεις αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Λατινική Αμερική, ζήτημα για το οποίο βρίσκεται, όπως ανέφερε, σε άμεση και στενή επαφή με την αρμόδια υφυπουργό Παιδείας.

Επίσης, υπενθύμισε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, την πρόσφατη αποστολή βιβλίων στη Λατινική Αμερική, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, πρωτοβουλία που ενίσχυσε και άλλο τους δεσμούς των ομογενών με την ελληνόγλωσση Παιδεία και έδωσε επιπλέον κίνητρο σε μικρούς και μεγάλους να προσεγγίσουν την ελληνική γλώσσα και κατ’ επέκταση την πατρίδα μας.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως στις ανησυχίες αρκετών ομογενών αναφορικά με τον νόμο για την ψήφο των απόδημων, ο κ. Βλάσης ξεκαθάρισε ότι το ήδη υπάρχον πλαίσιο αποτελεί τομή για την ελληνική πολιτική σκηνή, καθώς επιτεύχθηκε με ευρύτατη ιστορική κοινοβουλευτική συναίνεση.

Βέβαια, επεσήμανε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι η απαλοιφή κάθε περιορισμού, προκειμένου όλοι ανεξαιρέτως οι απόδημοι να μπορούν να συμμετάσχουν με την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές και συμπλήρωσε πως η θέση αυτή αντικατοπτρίζεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν λίγες εβδομάδες, με σκοπό την άσκηση του υψίστου αυτού δικαιώματος, άνευ προϋποθέσεων.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Κώστας Βλάσης στη διαδικτυακή πλατφόρμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, staellinika.com, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών, με τη συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Κέντρου Ελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου Simon Fraser, στον Καναδά, διαβεβαιώνοντας οτι θα λειτουργήσει σύντομα και στην ισπανική γλώσσα για τις ανάγκες των ομογενών της Λατινικής Αμερικής.

Επιπλέον, σε επόμενη φάση, όπως ανέφερε, θα υπάρξει σχεδιασμός ώστε να λειτουργήσει και στην πορτογαλική γλώσσα για τους ομογενείς της Βραζιλίας.

Στην τηλεδιάσκεψη πήρε μέρος επίσης ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για Θέματα Λατινικής Αμερικής, Ιάσων Πιπίνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνολικά στη διαδικτυακή συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε συνέχεια της επικοινωνίας που είχε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ομογενείς από τη Λατινική Αμερική, τον περασμένο Μάρτιο, συμμετείχαν 13 εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων από την Αργεντινή, τη Βολιβία, τη Βραζιλία, την Κολομβία, το Μεξικό, τη Νικαράγουα, τον Παναμά, την Παραγουάη, το Περού, τη Χιλή και τις Μπαχάμες.

Δείτε επίσης: Πάιατ: «Στρατηγική η δέσμευση των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading