Βαρβιτσιώτης: «Να ανοίξουμε μία νέα σελίδα στην κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έβαλε στο επίκεντρο ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώποης με θέμα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε καιρό πανδημίας.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς (Marija Pejcinovic Buric), καθώς και ο επικεφαλής θεσμών και επιτροπών του Οργανισμού.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε στην εισηγητική του ομιλία: «Η υγειονομική κρίση δεν απειλούσε μόνο ανθρώπινες ζωές, αλλά και τις δημοκρατίες μας. Οι Ευρωπαίοι πολίτες δέχτηκαν, με έντονη αίσθηση ωριμότητας και σεβασμού για την ανθρώπινη ζωή, τους περιορισμούς για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δημοκρατικές αξίες και οι θεμελιώδεις ελευθερίες μπορούν να περιοριστούν εύκολα ή χωρίς επαρκείς εξηγήσεις, κάθε φορά που υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα μέτρα που λαμβάνονται σε παρόμοιες καταστάσεις πρέπει να είναι τα απαραίτητα, προσωρινά, αναλογικά και επίσης να επανεξετάζονται συνεχώς».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι αρχές και οι αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως είναι η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και ο σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μπορούν να μας καθοδηγήσουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες και τους στόχους της ελληνικής προεδρίας, σημείωσε πως είναι χρέος μας προς τους Ευρωπαίους πολίτες να ανοίξουμε μία νέα σελίδα στην κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την υιοθέτηση της Διακήρυξης των Αθηνών στις 4 Νοεμβρίου, κατά την επέτειο από τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σκοπός της ελληνικής προεδρίας είναι να φέρει ακόμα πιο κοντά τους πολίτες στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ειδικότερα τους νέους.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης στο Bloomberg: «Ισχυρή ανάκαμψη το 2021»

Loading