Βαρουφάκης: “Το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη επαναφέρει το δόγμα του σοκ”

Μιλώντας σήμερα στην ΚΕ του ΜέΡΑ 25, ο Γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την πεποίθηση οτι  η κρίση στην Ευρώπη «όλο και βαθαίνει», γι αυτό υπάρχει η ανάγκη για ένα «οικουμενικό βασικό εισόδημα».

Ταυτόχρονα, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε ότι «το δόγμα του σοκ, έρχεται και επανέρχεται, ιδιαίτερα με το εργασιακό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη», ενώ πρόσθεσε «πως ζούμε σε μια όλο και πιο βαθιά ταξική κοινωνία, χωρίς όμως να πρόκειται για συνθήκες που δημιουργεί ο νεοφιλελευθερισμός, αλλά η τεχνοφεουδαρχία».

Στη συνεδρίαση τέθηκαν επί τάπητος οι πανευρωπαϊκές πολιτικές για την υγεία, την οικονομία, το περιβάλλον και την ειρήνη, όπως κατόπιν εισήγησης της Συντονιστικής Επιτροπής του DiEM25 ήρθε προς διαβούλευση στο ελληνικό μέρος του πανευρωπαϊκού κινήματος.

Στην εισήγησή του ο Γιάνης Βαρουφάκης άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επικαλούμενος και τον θεωρητικό Μιχαέλ Καλέτσκι, τονίζοντας πως “κάνουν τα ελάχιστα” για την πανδημία, χωρίς να ενισχύουν επί της ουσίας το δημόσιο σύστημα υγείας και την οικονομία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΜέΡΑ25 συμπλήρωσε ακόμα «πως το αφήγημα της λιτότητας φαινομενικά μόνο έχει μπει στο περιθώριο σήμερα, καθώς η ευρωπαϊκή ολιγαρχία όπως και κάθε εκπρόσωπος του μεγάλου κεφαλαίου, ρέπουν προς τη λιτότητα ακόμα κι αν εν μέρει αυτή δεν τους συμφέρει, καθώς τους ενδιαφέρει οι εργαζόμενοι να εξαναγκάζονται και μην έχουν εναλλακτικές, φέρνοντας σε αντιδιαστολή τα όσα έλεγε ο Μαρξ για τον ‘Αγγλο καπιταλιστή κ. Πιλς».

Επιπλέον, ο κ. Βαρουφάκης συμπλήρωσε πως η κρίση στην Ευρώπη ολοένα και βαθαίνει και γι’ αυτό απαιτείται ένα οικουμενικό βασικό εισόδημα και για πανευρωπαϊκές πολιτικές ειρήνης και πράσινης μετάβασης στην Μεσόγειο, προκειμένου να καταστεί αυτή μια πράσινη θάλασσα ειρήνης, χωρίς εντάσεις και εξορύξεις.

Από την πλευρά του, στη δική του εισήγηση ο Συντονιστής της ΚΕ Κώστας Μπιτσάνης έκανε λόγο «για το πέρασμα σε νέες μορφές διεκδικήσεων, αλλά και για την προάσπιση και προώθηση των σημερινών πάγιων αιτημάτων της χειμαζόμενης κοινωνίας και των εργαζομένων».

Ο Κώστας Μπιτσάνης ακόμα υπογράμμισε πως το πρόταγμα της ειρήνης στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών πολιτικών του DiEM25, είναι κεφαλαιώδες, αφού η Ευρώπη δεν απειλείται από κανέναν πολεμικά, μόνο απειλεί. Γι’ αυτό «δεν χρειάζονται “τεράστιοι στρατοί” και εξοπλιστικές κούρσες, με το αίτημα για ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη να μην συνιστά ουτοπία».

Στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που κράτησε σχεδόν 4 ώρες, τέθηκαν επί τάπητος όλα αυτά τα ζητήματα, μαζί με την ιδεολογικοπολιτική τοποθέτηση του ΜέΡΑ25 σε αυτά, ενώ αρκετά μέλη έθεσαν και το ζήτημα των όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία. Οι εργασίες της θα συνεχιστούν αύριο Κυριακή, στις 11.00 το πρωί, με οργανωτικά κυρίως ζητήματα, το θέμα του επικείμενου Συνεδρίου του κόμματος και της πορείας του προσυνεδριακού διαλόγου.

Δείτε επίσης: Ηλιόπουλος: “Δεν ευθύνεται καμία επιτροπή για τα χάλια που ζούμε”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading